Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pregătește ceva? De ce își repatriază Germania rezervele de aur

aur lingou

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune un articol din cotidianul Evenimentul Zilei în care este abordată problema repatrierii rezervelor de aur de către mai multe țări europene, dar și a motivelor care ar putea sta în spatele acestor decizii.

Evenimentul Zilei:

Banca Naţională a Ungariei a anunţat aducerea acasă a celor 100.000 uncii de aur (3 tone) în valoare de 130 milioane dolari, de la Londra.
Mişcarea este motivată de grijile ridicate de o gravă criză provocată de tensionarea fără precedent a relaţiilor dintre UK şi Rusia în afacerea „Skripal – spionul otrăvit”.
Aurul nu este numai un produs de investiţie pentru băncile centrale, ci este şi un instrument strategic care asigură încrederea într-un stat atât în interior cât şi în afară – a spus banca într-un comunicat de presă, adăugând – A venit timpul să ne aducem acasă rezervele ţării!
Dar Ungaria nu este singura ţară care îşi repatriază rezervele de aur. În august 2017, Germania a anunţat că şi-a adus acasă cele 53.780 de bare de la Paris şi că nu mai are rezerve în Franţa. Bundesbank a anunţat că a repatriat 940 de tone de la Londra.
Băncile centrale ale Austriei şi Olandei au decis recent să repatrieze mari cantităţi din rezervele de aur aflate în afara ţării.
De asemenea, mişcările, anunţate anterior crizei UK-Rusia, ale Austriei şi Olandei sunt semnale importante că se pregăteşte ceva. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 ideea PSD de a promova un act normativ în baza căruia vor fi sancţionate persoanele care denigrează imaginea României în exterior.
„Înţeleg că ar trebui să existe o lege antidefăimare. Dacă există defăimare, oare există şi făimare? A fost cineva făimat în ţara asta?
Ce înseamnă a fi făimat? Înseamnă ce spunea Mircea Cosma despre Victor Ponta - . Spuneam atunci că nici Ceauşescu nu s-a ridicat... adică el, geniul Carpaţilor, dar galaxie.... asta e a făima pe cineva. Mă gândesc că nu există verbul, dar îl facem acum.
Antidefăimare ce poate să însemne? Luăm şi cu , ele se anihilează la fel cum se anihilează o particulă cu o antiparticulă. Rămâne făimare, deci să poată să beneficieze cei mai buni fii ai poporului de faimare. Să avem făimare! - ăsta e sensul legii antidefăimare a lui Liviu Dragnea”, a comentat jurnalistul. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Este o Rusie în care Putin domină complet viaţa politică, cu o opoziţie nedezvoltată, în care nimeni nu-şi mai poate imagina ce poate urma după Putin. Este un control care interzice orice posibilă concurenţă, după cum scrie Deutsche Welle.
Înainte de alegeri, Putin a făcut promisiuni. „Trebuie să acţionăm decisiv pentru prosperitatea cetăţenilor noştri. Să rămânem în urmă este principala ameninţare, acesta este duşmanul nostru“, le-a spus ruşilor preşedintele lor. A promis că va înjumătăţi numărul cetăţenilor care trăiesc în sărăcie, acum de 20 de milioane, şi că va majora cu 50% PIB-ul per capita până la mijlocul următorului deceniu.
Ambiţia lui Putin la începutul celui de-al 18-lea an ca lider al poporului rus este ca Rusia să depăşească standardele de viaţă din Portugalia. Cu un PIB per capita raportat la puterea de cumpărare de 28.229 de dolari (estimări FMI pentru 2018), Portugalia este considerată unul dintre cele mai sărace state membre ale zonei euro. Rusia are un PIB per capita de 25.853 de dolari.
Însă Rusia este cel mai mare stat din lume, mai bogat decât oricare altul în resurse naturale. Cu o populaţie de aproape două ori mai mare decât, spre exemplu,cea a Germaniei, Rusia are o economie de 2,5 ori mai mică decât cea mai mare economie europeană.
Veniturile ruşilor s-au dublat în primii zece ani sub conducerea lui Putin, salariile crescând cu 10% anual, dar acum stagnează aproape de nivelurile din 2010, notează Bloomberg. Un sondaj de opinie din ianuarie cerut de banca centrală arată că aproape două treimi dintre ruşi nu au simţit că în ultimele 12 luni situaţia lor financiară s-a îmbunătăţit şi aproape jumătate dintre ei nu se aşteaptă ca situaţia să se schimbe în următorul an. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Duminică 18 martie au loc alegeri prezidenţiale în Rusia. Actualul şef al Kremlinului, Vladimir Putin, este practic asigurat că va obţine un al 4-lea mandat de preşedinte. In ciuda longevităţii sale la putere – al doilea cel mai longeviv lider după Stalin - actualul lider de la Moscova nu ezită «să-i vâneze» pe puţinii săi opozanţi.
Scrutinul de duminică este fără suspans. Vladimir Putin ştie că va rămâne la Kremlin şi după ziua de 18 martie. De unde şi o campanie electorală destul de anostă, fără dispute electorale sau dezbateri aprinse. Singura necunoscută este participarea pe care preşedintele o vrea cât mai mare – cel puţin 70%. Sondajele evocă cifre mai mici cu zece puncte.
Pe plan politic, Putin nu are adversari pe măsura sa. Principalul contracandidat, Alexei Navalnîi, singurul capabil să mobilizeze zeci de mii de oameni contra puterii, nu poate participa la scrutin din cauza unei condamnări pe cât de politice pe atât de contrafăcută. Rămân deci în cursă, mult în spatele preşedintelui-candidat, comunistul Pavel Grudinin şi ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski.
Si totuşi, şi în aceste condiţii «optime» pentru realegerea lui Putin, vânătoarea de opozanţi nu încetează, ba dimpotrivă. O spune Amnesty International – şi nu doar acest ONG. Intr-o notă de sinteză publicată joi, asociaţia constată că «în apropierea scrutinului prezidenţial, autorităţile ruse calcă în picioare sistematic drepturile militanţilor politici. Represiunea se înăspreşte în ajunul datei de 18 martie» scrie Amnesty.
Directorul adjunct al programului Europa de est şi Asia centrală constată că «ordinea de zi a Kremlinului este clară : manifestanţii şi partizanii boicotului trebuie goniţi din stradă. De aceea, autorităţile recurg la diverse metode, privilegind totuşi încarcerarea arbitrară a disidenţilor». (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.