Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă tras de asociațiile producătorilor de vin: Menținerea vinului în categoria Alcool subminează puternic industria

adevarul
vin bautura alcool

În data de 15 februarie urmează să fie adoptat Raportul Beca;  în varianta actuală acesta va avea un impact major asupra sectorului vitivinicol și a obiceiurilor de consum.

În 19 ianuarie, în cadrul evenimentului de lansare a Planului Național de Combatere a Cancerului Președintele României Klaus Iohannis, a susținut o alocuțiune în care a specificat că acest Plan a fost îndelung așteptat și este o strategie coerentă și unitară de luptă împotriva acestei temute maladii.

“ Lansăm, așadar, un plan național care dezvoltă o viziune atât pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare și care se bazează pe o abordare integrată, ambițioasă și racordată la eforturile europene de reducere a îmbolnăvirilor de cancer.”

“Planul pune un mare accent pe încurajarea și finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală și să ducă la diagnostic precoce și tratament eficient.”

Astfel se pare că Planul nostru național, se va axa doar pe diagnostic precoce și tratament eficient, pentru că există doar 3 paragrafe care fac referire la prevenție și care se referă exclusiv la tutun și reducerea consumului acestuia.

Ce nu s-a specificat este că acest Plan Național de Combatere a Cancerului, se va subordona Planului European de Combatere a Cancerului, iar acesta comparativ cu ceea ce s-a stabilit în România, are un focus puternic pe prevenție, ceea ce ar fi foarte benefic dacă nu ar interveni în schimbarea totală a obiceiurilor de consum și afectarea unor sectoare agricole, până la modificarea totală a acestora.

Unul dintre aceste sectoare este cel vitivinicol. Cu toate eforturile asociațiilor de profil, în pofida acțiunilor de informare și argumentelor științifice privind beneficiile consumului moderat de vin, până la această dată, vinul nu a putut fi scos din categoria alcool și tratat într-o categorie specială. Asociațiile de profil consideră că Raportul Beca, care stă la baza Planului de Combatere a Cancerului, în ceea ce privește vinul, nu a luat în considerare studiile interdisciplinare, iar asociațiilor de producători nu li sa permis prezentarea unor concluzii științifice care să combată studiul, cel puțin controversat, apărut în The Lancet Oncology.

Dacă anul trecut încă erau discuții și consultări pentru realizarea acestui plan, după cum puteți găsi în articolul din luna iulie, situația actuală prezentată la pct 15 și 16, din Raportul Beca, este extrem de restrictivă.

- Reamintește că Etanolul și acetaldehida din metabolizarea etanolului din băuturile alcoolice sunt clasificate drept cancerigene pentru oameni de către IARC și că, în Europa, se estimează că 10 % din toate cazurile de cancer la bărbați și 3 % din toate cazurile de cancer la femei sunt atribuite consumului de alcool;

- subliniază că, cu cât cantitatea de alcool consumată este mai mică, cu atât riscul de a dezvolta cancer este mai mic;

- reamintește că consumul de alcool este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de cavitate bucală, faringe, laringe, esofag, ficat, colorectal și cancer de sân feminin;

- reamintește studiul la care face referire OMS, care recunoaște că nu există un nivel sigur de consum de alcool în ceea ce privește prevenirea cancerului și subliniază necesitatea de a se ține seama de acest lucru la elaborarea și punerea în aplicare a politicii de prevenire a cancerului;

- salută obiectivul Comisiei de a obține o reducere cu cel puțin 10 % a consumului dăunător de alcool până în 2025;

- încurajează Comisia și statele membre să promoveze acțiunile de reducere și prevenire a efectelor nocive cauzate de alcool în cadrul unei strategii revizuite a UE privind alcoolul, inclusiv o strategie europeană de consum zero de alcool pentru minori, însoțită, după caz, de propuneri legislative, cu respectarea principiului subsidiarității și a legislației naționale actuale privind limite de vârstă pentru consumul de alcool;

- sprijină furnizarea de informații mai bune consumatorilor prin îmbunătățirea etichetării băuturilor alcoolice pentru a include pe etichete semnele de avertizare privind sănătatea și introducerea menționării obligatorii a listei de ingrediente și a informațiilor nutriționale și, în plus, prin introducerea etichetării digitale;

- solicită Comisiei să întreprindă acțiuni specifice care vizează consumul intens și riscant; consideră că este important să se protejeze minorii împotriva comunicării comerciale privind consumul de alcool, precum și a plasării de produse și a sponsorizării mărcilor de alcool, inclusiv în mediul digital, deoarece publicitatea nu trebuie să se adreseze în mod special minorilor și să nu încurajeze consumul de alcool;

- solicită interzicerea reclamei pentru alcool la evenimentele sportive atunci când la aceste evenimente participă în principal minori și solicită interzicerea sponsorizării sportului de către producătorii de alcool;

- solicită monitorizarea atentă a punerii în aplicare a Directivei revizuite privind serviciile media audiovizuale;

- solicită ca propunerea de lege privind serviciile digitale să consolideze capacitatea statelor membre de a susține și de a aplica legislația care urmărește să protejeze minorii și alte populații vulnerabile de comunicarea comercială pentru băuturi alcoolice;

- încurajează alocarea de fonduri publice pentru campanii naționale și europene de sensibilizare;

- sprijină revizuirea planificată a legislației UE privind impozitarea alcoolului și achizițiile transfrontaliere de alcool de către persoane fizice și o revizuire a politicilor de stabilire a prețurilor la alcool, inclusiv luarea în considerare a unei creșteri a taxelor pe băuturile alcoolice;

Asociațiile de producători de vin din Europa, susțin lupta împotriva cancerului și consideră că este necesar să existe un plan coerent pentru aceasta, care să promoveze moderația atât în alimentație cât și în consumul de vin. Dacă în prima fază a acestui plan se lua în considerare consumul dăunător de alcool, acum abordarea este „nu există un nivel sigur de consum de alcool atunci când vine vorba de prevenirea cancerului”. Dacă până acum toate celelalte campanii de avertizare asupra riscului de consum a diferitelor substanțe erau campanii de prevenția de tipul “Evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi”, noile abordări propun o intervenția extrem de agresivă, care urmează să intre în vigoare în scurt timp.

Asociațiile de producători au propus câteva amendamente ale Raportului BECA. Astfel principalele modificări solicitate sunt următoarele:

- reamintește că consumul de alcool este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de cavitate bucală, faringe, laringe, esofag, ficat, colorectal și cancer de sân feminin;

Amendament propus:

- subliniează că consumul nociv și/sau abuzul de alcool este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de cavitate bucală, faringe, laringe, esofag, ficat, colorectal și cancer de sân feminin și nu consumul în general

- sprijină furnizarea de informații mai bune consumatorilor prin îmbunătățirea etichetării băuturilor alcoolice pentru a include pe etichete semnele de avertizare privind sănătatea și introducerea menționării obligatorii a listei de ingrediente și a informațiilor nutriționale și, în plus, prin introducerea etichetării digitale;

- sprijină furnizarea de informații mai bune consumatorilor prin îmbunătățirea etichetării băuturilor alcoolice pentru a include pe etichete semnele privind consumul moderat și responsabil și introducerea menționării obligatorii a listei de ingrediente și a informațiilor nutriționale și, în plus, prin introducerea etichetării digitale;

Ar fi oportun să accepte amendamentul care direcționează obligațiile privind sponsorizarea sportivă în mod specific către minori, evitând o interdicție tout court.

Dacă raportul este aprobat fără amendamentele propuse de asociațiile de profil, impactul va fi foarte puternic pentru producătorii de vin, pentru că toate măsurile sunt menite să reducă masiv consumul.  Planul de acțiune a OMS, urmărește să determine o reducere de cel puțin 20% (în comparație cu 2010) a consumului de alcool, în următorii opt ani și speră ca 70% din Națiunile membre ale OMS să adopte „opțiuni și politici cu impact mare”, ceea ce înseamnă trecerea de la un plan de prevenire a consumului dăunător de alcool la reducerea consumului în sine.

Ceea ce nu s-a luat în calcul este impactul economic asupra sectoarelor vizate de acest studiu. Luca Rigotti, președintele grupului WP a Copa-Cogeca atrage atenția asupra faptului că “vinul a rămas principalul motor din spatele creșterii exporturilor UE de produse agroalimentare în primele șapte luni ale anului 2021. În perioada ianuarie-iulie, comerțul cu vin a înregistrat o creștere de 30% (2,2 miliarde EUR), contribuind astfel la excedentul comerțului cu produse agroalimentare din UE-27, care a fost de 39 de miliarde EUR.”

Asociațiile de producători de vin din Europa consideră că problema este consumul nociv de alcool și nu consumul moderat. Din datele pe care ele le dețin, pot afirma că peste 80% din consumatori, consumă vin moderat. “Nu trebuie să fii un expert în vin pentru a ști că vinul este o parte integrantă a dietei mediteraneene, considerată una dintre cele mai sănătoase diete din lume de către OMS, care evidențiază că este direct legată de o rată mai scăzută a mortalității datorită efectelor asupra prevenirii bolilor. Din 2010, este, de asemenea, listată ca Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității de către UNESCO.” Luca Riggoti

În septembrie 2020 Deputații Renew Europe au preluat conducerea comitetului special pentru combaterea cancerului (BECA). Pe această cale îi solicităm coordonatorului comitetului, MEP Nicolae Ștefănuță (Uniunea Salvați România, RO) și în egală măsură Euro parlamentarilor să susțină amendamentele propuse de Asociațiile de profil la Raportul Beca și modificarea acestuia în concordanță.

“După impactul COVID producătorii vor trebui să se adapteze relativ repede la modificările impuse din 2023 de către noul în PAC ( Pactul Agricol Comun), Green Deal ( Pactul Verde ) și Farm to Fork ( De la Fermă la Consumator), toate acestea corelate cu diminuarea consumului din vin datorat impunerilor Planului de Combatere a Cancerului vor destabiliza piața vinului care încă în România este departe de a fi o piață matură de producție și de consum”.

analiză de Ioana Bidian Micu, expert, consultant vitivinicol

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.