Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de ALARMĂ tras de Comisia Europeană în cel mai recent raport: 'Guvernul României va reduce transferurile...'

proiect-buget-2014-contributia-la-pensiile-private-obligatorii-creste-la-4-5-din-venitul-salariatului_size9

Comisia Europeană a lansat recent un avertisment cu privire la Pilonul II de pensii din România. Potrivit unui document datat 24 octombrie şi publicat de Economica.net, oficialii europeni susţin că Executivul de la Bucureşti intenţionează să reducă transferurile către Pilonul II, transferuri care în prezent reprezintă echivalentul a 0,8% din PIB anual.

Citeşte şi: Mihai Tudose îşi ‘întăreşte’ echipa. Mutare ŞOC a premierului (presă)

"Guvernul ia în calcul abrogarea reformei pensiilor din anul 2008, care a a introdus Pilonul II de pensii. Autorităţile din România iau în calcul să reducă transferul contribuţiilor sociale la Pilonul II de pensii. Acele transferuri se ridică anual la circa 0.8% din PIB. Pe termen scurt, o asemenea măsură ar scădea deficitul. Pe termen lung însă, ar avea implicaţii negative asupra viabilităţii sistemului de pensii şi asupra dezvoltării pieţelor de capital", scrie în raportul Comisiei.

O astfel de intenţie a Executivului a fost anunţată, de altfel, în data de 23 octombrie de vicepremierul Marcel Ciolacu, la conferinţa Live Business, organizată de economica.net.

"Momentan Pilonul 2 rămâne obligatoriu. Am identificat o singură problemă. Transferul de bani de la pilonul 1 la pilonul 2 este acum de 100%. Transferul ar trebui să fie egal cu rata de colectare a contribuţiilor de asigurări sociale, care este acum de 80-85%", a spus atunci Ciolacu.

6,92 milioane de participanţi sunt acum înregistraţi în sistemul pensiilor administrate privat, iar conturilor lor de pensie privată vor fi afectate de această decizie a Guvernului.

În primul semestru din 2017 s-au virat către fondurile de pensii administrate privat 3,42 miliarde de lei (0,75 miliarde de euro), cu o medie de 552,86 milioane lei/lună. Comparativ cu primul semestru din 2016, valoarea totală a contribuțiilor virate în semestrul I din 2017 a crescut cu 20,47%.

Suma reprezintă contribuţia de 5,1% virată de sistemul asigurărilor sociale de stat, pe care Executivul anunţă că o va diminua.

Citeşte şi: Percheziţii de AMPLOARE la Penitenciarul Tulcea. Mai mulţi suspecţi, la audieri cu mandat .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.