Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal puternic de alarmă tras de oamenii de știință privind o pandemie mortală pentru amfibieni

Zenivers
Broasca

O boala mortală care afectează amfibienii a evoluat într-o ''epidemie mondială'' ce a provocat deja dispariţia a 90 de specii, a avertizat joi biologul american Jonathan Kolby în cadrul congresului internaţional privind sănătatea faunei acvatice, desfăşurat în Santiago, citat de AFP preluat de agerpres.

Citește și: Liviu Dragnea îl torpilează pe Klaus Iohannis! Îl refuză pe șeful statului

Chitridiomicoza este o boală cauzată de o ciupercă ce atacă pielea broaştelor şi a altor batracieni stimulând producţia unei cantităţi anormale a cheratinei, proteina de bază a epidermei. În cazul acestor animale care îşi folosesc pielea pentru a respira şi a-şi regla nivelul de apă din corp, infecţia provoacă în cele din urmă insuficienţă cardiacă şi deces.

''Acesta este primul caz de epidemie globală în cazul unei afecţiuni a faunei. În prezent, sunt vizate peste 60 de ţări", a explicat Jonathan Kolby, coautor al unui studiu publicat la 29 martie în jurnalul Science pe tema efectelor devastatoare ale ciupercii ''Batrachochytrium dendrobatidis''.

Afecţiunea, extrem de contagioasă, a provocat în ultimii cinci ani dispariţia a aproape 90 de specii. Alte peste 500 de specii sunt în pericol.

Răspândirea rapidă a ciupercii la nivel mondial este determinată de absenţa normelor privind comerţul cu aceste animale şi a supravegherii în aeroporturi, ceea ce facilitează pătrunderea speciilor fără control veterinar.

Citește și: Ieșire fulgerătoare a lui Augustin Lazăr! Reacție în forță, după interviul difuzat de Antena 3

"Trebuie să ne concentrăm asupra reglementărilor comerciale pentru a rezolva această problemă", a estimat cercetătorul american care a efectuat acest studiu alături de alţi 40 de specialişti internaţionali.

Numai în Statele Unite, mai mult de cinci milioane de amfibieni pătrund în ţară în fiecare an, a amintit cercetătorul. "Globalizarea este bună pentru oameni, dar are consecinţe asupra animalelor", a spus el.

Pentru moment, boala este răspândită în special în Australia şi statele din America Latină. Schimburile de mărfuri dintre aceste ţări şi Asia, locul de origine al ciupercii, s-ar afla la baza răspândirii acesteia.

Oamenii de ştiinţă eu emis de asemenea o ipoteză conform căreia o mutaţie genetică a ciupercii ar fi făcut-o mai periculoasă.

Amfibienii au un rol major pentru conservarea calităţii mediilor acvatice. De asemenea, ei se hrănesc, printre altele, cu ţânţari, vectori ai unor afecţiuni umane, precum malaria şi virusul Zika.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.