Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnalele îngrijorătoare din economia românească

Nu este pentru prima dată şi nu va fi nici pentru ultima dată când cifrele din economia reală ne avertizează asupra unor riscuri care pot ameninţa atât creşterea economică pe termen mediu, cât şi consolidarea fiscală, atât de greu obţinută de România, în ultimii ani.

Este drept că economia României a înregistrat în anul 2015 una dintre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană, însă nu putem trece cu vederea faptul că motoarele creşterii s-au deplasat treptat şi sigur într-o zonă nesustenabilă. Astfel, atât în anul 2015, cât şi în anul 2016, factorul principal de creştere îl reprezintă consumul final susţinut în principal prin importuri, finanţat printr-un deficit bugetar de 3% din PIB, care a dus la o creştere a datoriei publice la peste 40% din PIB.

Ce semnale ne dă economia românească la începutul anului 2016? Pentru cine are dorinţa să vadă, poate să constate de unul singur că exporturile româneşti, cele care ne-au ajutat să ieşim din criza economică şi care asigură locuri de muncă bine plătite, au intrat în teritoriul negativ, că industria a intrat într-un trend de încetinire, că sectorul construcţiilor stagnează şi că formarea brută de capital nu se bazează pe investiţii generatoare de noi locuri de muncă în sectorul privat. În acest context, să ne mărginim la ideea că economia duduie doar bazată pe o creştere a consumului este cel puţin periculos.

Încă din luna decembrie 2015, s-a putut observa cu ochiul liber că majorările salariale au antrenat o explozie a importurilor, în special de produse de bază. Ce înseamnă acest lucru, ştim cu toţii – consumul mai mare al românilor stimulează şi susţine locurile de muncă din străinătate, de unde importăm, nu pe cele din ţară, ale românilor.

Am observat că mai multe instituţii interne şi internaţionale ne avertizează că ne îndreptăm încet şi sigur într-o zonă nesustenabilă. Nu cred că ne mai trebuie foarte multe avertismente ca să ştim că fără demararea investiţiilor publice de calitate, generatoare de locuri de muncă şi care să fie capabile să stimuleze oferta pe orizontal, nu o să consolidăm creşterea pe termen lung. Ştim şi noi acest lucru, însă Guvernul trebuie să se implice mai mult în deblocarea procesului investiţional, fie că este vorba despre marile lucrări de infrastructură, fie că vorbim despre proiecte care să stimuleze antreprenorii români, fie să înfiinţeze noi afaceri, fie să producă mai mult, pentru cererea internă şi pentru export. Aş mai recomanda Guvernului să fie foarte atent la semnalele clare ale unor mari investitori, în domenii cu o mare competitivitate, care ar vrea să aducă afaceri serioase în România, însă trebuie să găsească şi la noi în ţară parteneri de dialog interesaţi de stimularea creşterii numărului de locuri în economie.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.