Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senator PNL: 'Dacă Guvernul o ține în ritmul acesta, FMI ne intră-n casă în 2019!'

PNL

Senatorul PNL Iancu Caracota a declarat, sâmbătă, că măsurile Guvernului și felul în care arată bugetul pentru 2019 ar putea avea ca principală consecință un acord cu FMI, atrăgând atenția că o astfel de înțelegere va duce la restricții economice.

„Dacă Guvernul o ține în ritmul acesta, FMI ne intră-n casă în 2019! Economia României este principala victimă a războiului început de Guvern împotriva sistemului bancar. Faptul că Ministerul de Finanțe nu a reușit să se împrumute de pe piața internă este un semnal clar că Guvernul a căzut în dizgrația mediului privat! Ministerul mai are o variantă de salvare: piețele externe! În cazul în care Guvernul PSD-ALDE nu reușeste să aducă bani în țară, la dobânzi acceptabile, din piețele externe, singura soluție rămasă, pentru a evita intrarea într-o criză financiară este un acord cu Fondul Monetar Internațional”, a afirmat Iancu Caracota, printr-un comunicat de presă.

Senatorul PNL susține că o înțelegere cu FMI va genera restricții economice și somează coaliția de guvernare să accepte o dezbatere în Parlament a bugetului pentru anul 2019.

„Însă o înțelegere cu FMI va aduce restricții și măsuri economice ce ar putea afecta locurile de muncă ale bugetarilor, dar și salariile, care- deși mărite- au fost erodate de inflație și alte măsuri economice discutabile ale Guvernului. Atrag atenția Coaliției de guvernare să ia în serios situația delicată în care se află acum România din punct de vedere economic și să accepte în Parlament o dezbatere reală a Bugetului pentru 2019 făcut public de Ministerul Finanțelor”, a completat Caracota.

Citește și: Daniel Constantin îl critică pe Călin Popescu Tăriceanu și analizează proiectul de buget: 'De la guvernul zero la guvernul minus'

Acesta a mai spus că proiectul de buget se bazează pe o creștere mult prea optimistă, care ar putea face Guvernul să apeleze din nou la împrumuturi.

„Îngrijorător este faptul că Bugetul Guvernului PSD-ALDE se bazează și pe o creștere a veniturilor fiscale cu 7,5 miliarde de lei, care este mult prea optimistă. Dacă această creștere rămâne doar o speranță, Guvernul va fi obligat să apeleze din nou la împrumuturi. Însă- după cum vedem- nimeni nu mai împrumută statul la dobânzi mici după ce sistemul bancar din România a intrat în conflict deschis cu cvartetul Dragnea-Vâlcov-Teodorovici-Dăncilă. Consecința? Împrumuturi sub condițiile FMI”, a conchis liberalul.

Ministerul Finanțelor a pus, joi, pe site în dezbatere publică, proiectul bugetului de stat pe 2019. Acesta este construit pe un deficit bugetar cash pe anul 2019 de 2,55% din PIB, iar deficitul ESA la 2,57% din PIB.

Bugetul pe 2019 este configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 5,5% și un ritm mediu anual de 5,2% pe întreg orizontul 2020-2022, conform raportului privind situația macroeconomică. De asemenea, rata anuală a inflației luată în calcul la stabilirea bugetului pentru acest an a fost de 2,8%, apropiat de nivelul de 2,9%, cât prognozează pentru finele acestui an Banca Națională a României.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabilește la venituri de 164,72 miliarde de lei, iar la cheltuieli în sumă de 254,1 miliarde de lei credite de angajament și în sumă de 199,58 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 34,85 miliarde de lei.

Proiectul de buget nu va fi adoptat în această săptămână, au declarat surse guvernamentale. Potrivit surselor citate, Executivul se va reuni la începutul săptămânii viitoare pentru a definitiva şi adopta proiectul de buget de stat pe acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.