Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorii votează luni reintroducerea în Codul penal a ofensei aduse însemnelor statului

senat

Fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani, prevede o propunere legislativă pentru completarea Codului penal, dezbătută în plenul Senatului miercuri şi care va primi votul final luni. De asemenea, propunerea legislativă iniţiată de 37 de parlamentari PSD şi UNPR prevede că fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Potrivit propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind noul Cod penal, prin dispreţ pentru însemnele României, pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se înţelege lipsa de consideraţie sau de stimă, sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenţie, defăimare. "Însemnele naţionale cum ar fi drapelul, ziua naţională, imnul naţional stema ţării şi sigiliul statului sunt protejate de ofensă şi dispreţ în codurile penale ale unui număr mare de state membre ale UE. (...) Proiectul de lege propus vine să ofere o soluţie care corectează acest vid legislativ, reintroducând în codul penal vechi prevederi care stipulează clar pedepse pentru ofensa adusă însemnelor statului", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative. La dezbaterile din plenul Senatului, liberalul Nicolae Vlad Popa a pledat pentru respingerea propunerii legislative pentru că prin prevederile acesteia "poţi să devii foarte uşor infractor".

"Cred că ne trădăm menirea, valorile şi rolul constituţional. Cel puţin o parte dintre noi, cei care cred că omul şi drepturile sale sunt valoric mai înalte decât statul şi instrumentele sale de forţă. (...) Noroc că nu este retroactivă, căci altfel că cei care în 1989 au decupat stema de pe drapel ar fi trimişi în închisoare", a spus senatorul PSD Gabriela Creţu. Senatorul PSD Petru Frătean, unul dintre iniţiatorii propunerii legislative, susţine că aceasta trebuie adoptată, "fiind absolut justificată". "Eu nu pot să judec lucrurile decât patriotic.(...) Am constatat în aceşti ani că avem o delicateţe exagerată, o jenă discretă de a nu aborda nişte subiecte de această factură, în momentul în care vorbim de ţara noastră, de statul român, de respectul pe care cetăţenii trebuie să îl acorde valorilor şi însemnelor noastre. (...) România are cea mai laxă legislaţie în privinţa respectării şi utilizării însemnelor naţionale din Uniunea Europeană', a spus senatorul PSD.

După ce va primi votul în Senat, propunerea legislativă cu caracter organic va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.