Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Angel Tîlvăr: `Implementarea salariului minim european trebuie să fie o prioritate`

Angel TÎLVĂR

”De prea mult timp, salariul minim din România nu reușește să acopere nevoile reale de consum pentru asigurarea unui trai decent. Situația este însă și mai dramatică atunci când în familiile respective sunt și copii sau alte persoane aflate în întreținere, din diferite motive medicale. Un raport just între salariul minim și cel mediu brut pe economie este nu doar o necesitate, ci o abordare rațională pentru reducerea dezechilibrelor din piața muncii.”, este de părere senatorul Angel Tâlvăr.

El anunță că ”în Comisia de Muncă a Parlamentului European a votat ca salariul minim în țările membre să nu fie mai mic de 60% din valoarea salariului mediu al unui stat” și ca atare e nevoie ca în România să avem o discuție clară și serioasă cu ceea ce vrem să facem în acest domeniu:

”Toți cei care muncesc au dreptul la salarii care să le poată asigura un trai decent, chiar și atunci când sunt remunerați cu salariul minim pe economie. Și nu pentru că așa spune PSD, ci pentru că aceasta este una dintre preocupările centrale ale politicii sociale a UE.

Recent, după lungi și numeroase runde de negocieri, Comisia de Muncă a Parlamentului European a votat ca salariul minim în țările membre să nu fie mai mic de 60% din valoarea salariului mediu al unui stat. Practic, această directivă spune că nevoile de bază ale unui lucrător care muncește 40 de ore pe săptămână trebuie să poată fi acoperite din salariul pe care îl câștigă pentru munca prestată.

În România, salariul mediu brut este aproximativ de 5.800 de lei, ceea ce ar însemna că, prin implementarea directivei, salariul minim brut ar trebui să se ridice la aproximativ 3.500 de lei. Evident că suntem încă departe de acest deziderat și că aceste măriri nu se pot face peste noapte.

Este nevoie de un efort conjugat al autorităților statului și al reprezentanților mediului privat pentru a asigura o reformă echitabilă, dar fermă, a salarizării, concomitent cu măsuri active pentru creșterea economiei naționale. Mai ales că 1,6 milioane de salariați din România sunt plătiți cu salariul minim, dintre care, 95% sunt în mediul privat.

În următoarea perioadă, statele membre ale Uniunii vor trebui să vină cu propuneri legislative și un calendar de implementare. Realist vorbind, elaborarea unui astfel de cadrul legislativ este un proces de durată și, de aceea, PSD propune măsuri urgente pentru creșterea veniturilor populației, care să reducă treptat dezechilibrele și, totodată, să acopere creșterile de prețuri generate de inflația galopantă din ultimele luni și de creșterea generalizată a prețurilor la energie.

PSD susține creșterea imediată a alocațiilor pentru copii de la 214 la 300 de lei, pentru copiii între 2 și 18 ani și de la 427 la 600 de lei, pentru copiii mai mici de 2 ani și pentru cei cu dizabilități; majorarea punctului de pensie cu 11% și creșterea salariului minim brut de la 2.300 la 2.550 de lei.”, susține parlamentarul în comunicatul remis presei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.