Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul le dă vești bune celor cu deficiențe de auz: filmele românești vor fi subtitrate

Inquam Photos / George Calin
Senatul Romaniei

Senatul a adoptat, decizional, un proiect care propune modificarea Legii audiovizualului prin introducerea obligaţiei pentru furnizorii de servicii media să subtitreze în limba română filmele şi documentarele româneşti pentru a fi accesibile şi persoanelor surde şi celor cu deficienţe de auz.

Senatul a adoptat luni, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului nr 504/2002, în unanimitate, cu 97 de voturi „pentru”.

Citește și: Marius Pieleanu explică cine PIERDE în urma eșecului de la referendum: schimbare RADICALĂ a electoratului

„În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficiențe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire națională și locală vor asigura subtitrarea în limba română a operelor audioviziuale românești, cum sunt filmele cinematografice sau filmele realizate pentru televiziune-seriale, foiletoane și documentare”, prevede proiectul de lege.

Inițiativa aparține deputatului PNL, Adriana Săftoiu și este semnată de 54 de parlamentari ai formațiunilor din Opoziție precum și de la PSD și UDMR.

„Această propunere susține demersurile statului român de a pune în aplicate prevederile Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de România în anul 2011, și prin care țara noastră s-a angajat să ia toate măsurile astfel încât persoanelor cu dizabilități să li se asigure autonomia, integrarea socială și profesională, precum și participarea la viața comunității”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

De asemenea, inițiatorii susțin că această practică de subtritrare a filmelor în limba de origine este din ce în ce mai răspândită în UE.

„Practica subtitrării în limba de origine este din ce în ce mai răspândită în țările Uniunii Europene, care au adoptat legi stipulând că aproape toate programele de televiziune trebuie să fie ușor accesibile persoanelor cu dizablități de senzosiale”, se mai arată în inițiativă.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților pe 13 iunie, astfel că actul normativ urmează să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.