Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Separatismul maghiar loveşte în Anul Centenar

UDMR joacă în forță cartea separatistă de Centenar. Un proiect de lege depus imediat după 1 Decembrie vizează posibilitatea acordării unui statut de autonomie specială unor regiuni istorice sau regiunilor în care o minoritate națională deține o proporție semnificativă. Culmea cinismului, propunerea legislativă avansată imediat după încheierea festivităților dedicate Zilei Naționale este justificată printr-o interpretare mincinos-tendențioasă a Rezoluției de la Alba Iulia din 1918. Aceasta, în condițiile în care politicienii maghiari nu recunosc Actul Marii Unirii.

Iată, însă, că se folosesc de orice pretext pentru a-și continua, cu o consecvență diabolică, planul de separare etnică. Din perspectiva adevărului istoric, Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, a clarificat răspicat lucrurile: ”declarația respectivă, cu putere de lege doar în privința Unirii, nu prevede nicăieri autonomie pentru minoritățile etnice din Ardeal”.

Demersul UDMR formalizează, de fapt, cererea vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, de la Băile Tușnad, din 27 iulie a.c., când și-a argumentat cererea de autonomie pentru maghiarii din Transilvania prin deformarea sensului prevederilor din documentul Uniri. Este doar cea mai recentă dovadă a pilotării politicienilor maghiari din România de către autoritățile de la Budapesta, aflate în strânsă coordonare cu centrul de comandă de la Kremlin al politicii imperialist-revizioniste ruse.

Propunerea UDMR reprezintă a doua încercare în acest sens, în decursul acestui an, după ce Parlamentul României a respins proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc. Îngrijorarea majoră decurge nu doar din potențialul distructiv al liderilor minorității maghiare, cât mai ales din disponibilitatea majorității parlamentare românești de a ceda șantajului sistematic al UDMR.

S-a văzut acest lucru recent, în cazul adoptării Codului Administrativ, pe care Curtea Constituțională l-a declarat, în cele din urmă, neconstituțional din cauza coliziunii articolului din Cod referitor la folosirea limbilor minorităţilor în administraţia locală cu art. 13 și art. 120 alin. (2) din Constituţie. De asemenea, a fost cazul înființării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș prin artificiul ordinului ministrului Educației Naționale de autorizare a funcționării provizorii, în condițiile în care tot Curtea Constituțională declarase, anterior, ca fiind neconform cu legea fundamentală actul legislativ de creare a liceului, iar Curtea de Apel Târgu Mureș menținuse hotărârea Tribunalului Mureș de anulare a deciziei de înființare a respectivului liceu.

Ce vrea acum UDMR, pe lângă cererea privind reprezentarea proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale, în instituţiile administrative la nivel local, judeţean și naţional, în ministere şi în serviciile publice deconcentrate ale acestora? Proiectul depus creează posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, care ar urma să poată obţine un statut de autonomie specială pentru judeţele ce aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională așa-zis istorică are o proporţie semnificativă.

Vor ceda oare, încă o dată, politicienii români ofensivei ce distruge, cărămidă cu cărămidă, temelia Marii Uniri? Se vor dovedi interesele personale ori de grup mai puternice decât loialitatea față de țară și față de actul fondator al României Mari, sfințit cu sângele din tranșeele Războiului de Reîntregire și cu jertfa în temnițele staliniste a exponenților de la Alba Iulia?

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.