Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile secrete israeliene, puse la zid după ofensiva Hamas: 'Cum a fost posibil?' / 'Nu avem idee!'

armata israeliana

Serviciile secrete și de securitate israeliene, puse la zid după ofensiva Hamas: 'Cum a fost posibil?' / 'Nu avem idee!'

Oficialii din Israel sunt și ei șocați și - din ce se pare - luați prin surprindere de eșecul forțelor armate și ale serviciilor secrete de a preîntâmpina operațiunea în forță demarată de Hamas în această dimineață. Întrebarea aflată pe buzele tuturor: cum a fost posibil ca serviciile secrete+militare să nu-și dea seama de atac?

„Nu avem idee cum s-ar fi putut întâmpla asta”, e reacția pe care oficialii israelieni au dat-o la BBC, când au fost întrebați de acest lucru.

Stare de șoc în opinia publică

Zeci de palestinieni înarmați au reușit să treacă granița puternic fortificată dintre Israel și Fâșia Gaza, în timp ce mii de rachete au fost lansate din Gaza în Israel. Cu eforturile combinate ale Shin Bet, informațiile interne israeliene, Mossad-ul, agenția sa de spionaj extern și toate activele Forțelor de Apărare Israelului, este „sincer uimitor că nimeni nu a văzut acest lucru venind”, notează BBC. Sau, dacă au făcut-o, nu au reușit să acționeze în acest sens, totul în condițiile în care Israelul are, probabil, cele mai extinse și mai bine finanțate servicii de informații din Orientul Mijlociu. Are informatori și agenți în interiorul grupurilor militante palestiniene, precum și în Liban, Siria și în alte părți.

În trecut, au comis lichidări precis cronometrate ale liderilor militanti, cunoscându-le în mod intim toate mișcările, notează BBC. Uneori, acestea au fost făcute cu lovituri de drone, după ce agenții au plasat un tracker GPS pe mașina unei persoane vizate.

Situația de la sol

La sol, de-a lungul gardului dintre Gaza și Israel sunt camere de luat vederi, senzori de mișcare la sol și patrule obișnuite ale armatei.

Se presupune că gardul cu sârmă ghimpată a fost o „barieră inteligentă” pentru a preveni exact tipul de infiltrare care a avut loc în acest atac.

Cu toate acestea, militanții Hamas pur și simplu și-au croit drum prin ea, au făcut găuri în sârmă sau au intrat în Israel din mare și cu parapanta.

Chiar așa bună a fost pregătirea Hamas?

Pentru a se pregăti și a efectua un astfel de atac coordonat și complex, care implică stocarea și tragerea de mii de rachete, chiar sub nasul israelienilor, trebuie să fi luat niveluri extraordinare de securitate operațională din partea Hamas, se arată în analiză.

Luați la întrebări de presă

Nu este surprinzător că presa israeliană a adresat întrebări urgente liderilor militari și politici ai țării lor cu privire la cum s-ar fi putut întâmpla toate acestea, la aniversarea a 50 de ani de la un alt atac surpriză al dușmanilor Israelului la acea vreme: războiul Yom Kippur din octombrie 1973.

Oficialii israelieni spun că o investigație majoră a început și întrebările, spun ei, „vor continua ani de zile”.

Mai mulți analiști au declarat pentru Al Jazeera că Israelul este bine cunoscut pentru capabilitățile sale sofisticate de informații și pentru monitorizarea atentă a palestinienilor, făcând atacurile și mai neașteptate. „Cred că atunci când se termină, atunci vor fi întrebări și oamenilor li se vor pune întrebări grele, în cele din urmă vor fi decizii în acest sens”, a spus  fostul ministru israelian al justiției, Yossi Beilin, pentru Al Jazeera.

Dar acum Israelul are priorități mai presante. Trebuie să limiteze și să suprime infiltrarea granițelor sale sudice, înlăturând acei militanți Hamas care au preluat controlul asupra mai multor comunități de pe partea israeliană a gardului de graniță.

Va trebui să abordeze problema propriilor cetățeni care au fost luați captivi, fie printr-o misiune de salvare armată, fie prin negociere, arată BBC.

Context

  • Cel puțin 160 de palestinieni au fost uciși în Gaza și peste 1.000 de răniți, potrivit autorității palestiniene de sănătate, după ce Israelul a lansat atacuri ca răzbunare la ofensiva surpriză a Hamas pe teritoriul israelian.
  • Oficialii israelieni din domeniul sănătății spun că cel puțin 40 de israelieni au fost uciși și 750 au fost răniți din cauza atacurilor Hamas.
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că țara sa este „în război”, în timp ce oficialii palestinieni spun că încetarea ocupării israeliene a teritoriului lor este singura garanție pentru „securitate, stabilitate și pace” în regiune.
  • SUA spun că vor depune eforturi pentru a se asigura că Israelul „are ceea ce are nevoie pentru a se apăra”, iar Marea Britanie, UE și Ucraina au condamnat atacurile Hamas asupra Israelului.
  • Un consilier al liderului suprem al Iranului, Ali Hosseini Khamenei, spune că Iranul a sprijinit atacul palestinienilor. Grupul armat libanez Hezbollah a mai spus că este „în contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.