Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sf. Cuv. Gheorghe, unul dintre înnoitorii monahismului românesc, a fost cinstit la Mănăstirea Cernica

spynews.ro
manastirea Cernica

Mănăstirea Cernica, din apropierea Capitalei, și-a serbat în cadru restrâns reîntemeietorul, pe Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani. La hram au participat obștea și localnicii potrivit Basilica.ro.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica mare a mănăstirii, iar raclele cu moaștele celor doi sfinți cernicani, Sf. Calinic și Sf. Cuv. Gheorghe, au fost așezate spre închinare în Ostrovul Sfântului Nicolae.

„Sf. Paisie și Sf. Cuv. Gheorghe au fost înnoitori ai monahismului românesc”, a afirmat părintele stareț într-o declarație transmisă Centrului de presă Basilica.

„Acești doi corifei ai Bisericii noastre au făcut posibil ca predania părinților de la Athos legată de rugăciunea inimii, legată de ascultare și de participarea la sfintele slujbe, acest model athonit să fie adus în pământul românesc”, a adăugat el. Cernica este un alt loc al isihasmului, a mai spus starețul.

El a precizat că mănăstirea „a avut, prin darul lui Dumnezeu, părinți care s-au ridicat la măsura așteptărilor și învățăturilor Sf. Cuv. Gheorghe. În primul rând, vorbim de Sf. Ier. Calinic, care a continuat opera Sfântului Cuvios Gheorghe (…) și a desăvârșit-o”.

Citește și: Gabriela Firea: ‘În București sunt în continuare probleme cu apa caldă și căldura. Ce face primarul? Nimic’

Construită pe două ostroave, Mnăstirea Cernica este inclusă în Lista monumentelor istorice din România și a fost ctitorită în 1608 de Cernica Știrbei (Marele Vornic al lui Mihai Viteazul) și soția lui, Chiajna.

Sf. Cuv. Gheorghe l-a văzut în vis pe Sf. Ier. Nicolae, care i-a spus să rămână în Ţara Românească, pentru a-i curăţi locaşul de fiare sălbatice. Trezindu-se, cuviosul l-a întrebat pe Macarie Dascălul dacă ştie vreo mânăstire cu hramul Sf Nicolae. Acela l-a îndreptat spre ostrovul Cernicăi, unde cuviosul și-a croit cale cu toporaşul până la vechiul altar.

A găsit un şarpe mare încolăcit lângă Sfânta Masă, căruia i-a zis cu blândeţe: „Puiul tatii, până acum ai locuit tu aici, iar acum să mi te duci, că avem să locuim noi”, iar șarpele a plecat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.