Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sf. Haralambie, serbat la biserica unde a fost botezat Mitropolitul Primat Nifon

www.wikipedia.org
biserica ortodoxa

Sărbătoarea Sfântului Haralambie a început la Biserica Oțetari din Capitală printr-o procesiune cu moaștele mucenicului, condusă de Părintele Mihai Popescu, Protopopul Sectorului 2 al Capitalei, și de Parohul Cătălin Ciocan. Moaștele sfântului, considerat protector în vreme de molimă, au fost dăruite în 1866 de Mitropolitul Primat Nifon, care a fost botezat la Biserica Oțetari.

La ora 10:00, sfintele moaște au fost așezate spre închinare și vor sta în curtea Bisericii Oțetari din Capitală și în cursul zilei de joi, până la ultimul pelerin, potrivit basilica.ro.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

„Am răspuns cu multă bucurie invitației Părintelui Paroh Cătălin Ciocan de a fi în comuniune la ceas de sărbătoare”, a declarat Părintele Protopop Mihai Popescu.

El a evocat ajutorul Sfântului Haralambie în timpul Ciumei lui Caragea (1812-1814), când mulți credincioși i-au cerut ajutorul.

Sfântul Haralambie este alungătorul bolilor molipsitoare și de aceea apare uneori înfățișat în icoană ținând în lanț o fiară care simbolizează ciuma.

„Și astăzi, după atâtea luni de zile de când omenirea se luptă cu acest virus, este multă nevoie de rugăciune adresată sfinților pentru a trece cu bine peste aceste momente grele”, a spus părintele protopop.

Moaștele au fost dăruite de Mitropolitul Primat Nifon în 1866 ca semn de recunoștință. „El a copilărit în această mahala a Oțetarilor, la această biserică a fost botezat, a învățat buchea psalticii și a citit la strană”, a declarat Părintele Paroh Cătălin Ciocan.

Mitropolitul a oferit bisericii un fragment din degetul Sfântului Haralambie și astfel biserica a primit cel de al treilea hram. Biserica Oțetari datează din 1680 și mai are două hramuri: Sfinții Arhangheli și Sfântul Nicolae.

Biserica bucureșteană se mai remarcă prin pictura murală, care îi aparține unuia dintre cei mai importanți artiști plastici români, Gheorghe Tattarescu.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Sf. Haralambie a fost Episcop al Magnesiei (Asia Mică) și a fost martirizat la porunca împăratului roman Septimius Severus (193 – 211), pentru că își mărturisise credința în Hristos și o creștinase chiar pe fiica împăratului, Galina, și pe toți curtenii ei. Sfântul avea 113 ani când a suferit martiriul. Este sărbătorit în 10 februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.