Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Silviu Popa (ANI): 55 de contracte în valoare de 500.000.000 de lei ar fi fost semnate în conflict de interese fără PREVENT

stiripesurse.ro
Silviu Popa

Sistemul PREVENT a împiedicat semnarea, în conflict de interese, a 55 de contracte, în valoare de 500 de milioane de lei, potrivit secretarului general al Agenţiei Naţionale de Integritate, Silviu Popa.

"Până în prezent, PREVENT-ul a emis 57 de avertismente de integritate, potenţiale conflicte de interese, din care în 55 de cazuri şeful autorităţii contractante a respectat avertismentul de integritate, eliminând cauza de conflict de interes. Altfel spus, putem deduce că 55 de contracte în valoare totală de jumătate de miliard de lei ar fi fost semnate în conflict de interese, în lipsa acestui sistem", a declarat Popa, marţi, la dezbaterea "Identificarea timpurie a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor. Prima evaluare a sistemului PREVENT pentru prevenirea conflictelor de interese în achiziţii publice", organizată de Institutul pentru Politici Publice.

Silviu Popa a prezentat sistemul PREVENT, care a intrat în funcţiune la mijlocul lunii iunie 2017 şi a analizat circa 100.000 de proceduri de achiziţie publică care totalizează aproximativ 72 de miliarde de lei.

"Sistemul PREVENT îşi propune să monitorizeze, să fie un ochi critic, asupra tuturor procedurilor de achiziţie publică care trec prin sistemul electronic de achiziţii publice, noul SICAP, şi de a identifica potenţiale conflicte de interese în procedura de achiziţie publică înainte de semnarea contractului. Pentru a afla cum operează acest sistem, v-aş spune că, în primul an de funcţionare, a analizat undeva la 100.000 de proceduri de achiziţie publică, din care 8% reprezintă achiziţii cu fonduri europene. Toate aceste achiziţii publice asupra cărora PREVENT a aruncat acest ochi critic totalizează 72 de miliarde de lei", a precizat Popa.

Potrivit acestuia, sistemul românesc a reuşit într-un termen relativ scurt, într-un deceniu, să atingă anumite standarde de integritate.

"Şi a fost un sistem care şi-a propus iniţial să acorde o mai mare atenţie părţii de sancţiune şi care acum doreşte să-şi întărească şi partea de prevenire. Întreaga politică anticorupţie a statului, întreaga politică de prevenire exprimată, în primul rând, prin Strategia Naţională Anticorupţie, presupune un singur lucru: descentralizarea eforturilor. Trecerea focusului de la combatere către prevenire. Trecerea focusului de la instituţiile centrale care luptă cu corupţia la o descentralizare a acestor eforturi, la o trecere a lor astfel încât să devină apanajul fiecărei instituţii", a afirmat secretarul general ANI.

La dezbaterea moderată de Adrian Moraru, directorul Institutului pentru Politici Publice, au mai participat Roland Python, directorul Biroului Elveţian pentru Contribuţie, Luca Ciubotaru, consultant IPP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.