Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SNPPC a LUAT FOC din cauza impozitării pensiilor speciale: IMPUNE o veritabilă expropriere a multor pensii

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual se revoltă din cauza impozitării pensiilor speciale. Membrii SNPPC susține că varianta actuală a legii care prevede impozitarea pensiilor speciale impune o veritabilă expropriere a multor pensii.

Citește și: ALERTĂ Hackerii ȚINTESC bănci de TOP și firme de curierat din România: riscăm să rămânem FĂRĂ bani

”Prin prezenta, în calitate de Federație sindicală cu reprezentativitate juridică legală în domeniul sectorului de activitate ,,Ordine publică”, având în componență peste 40.000 de angajați din Ministerul Afacerilor Interne, vă supunem atenției faptul că, legea adoptată de Parlamentul României (PL-x nr. 396/2019), în data de 17.06.2020, referitoare la regimul fiscal al așa-ziselor ,,pensii speciale”, afectează și pensiile militare de stat, reglementate prin Legea nr. 223/2015, în sensul că impune o veritabilă expropriere a multor pensii.

În spiritul adevărului și al echității, considerăm că trebuie lămurită o confuzie care se induce atunci când se discută despre pensiile bazate pe principiul contributivității și pensiile militare de stat. Se lasă să se înțeleagă că polițiștii și militarii nu ar contribui, pe timpul carierei lor, la bugetul statului, cu alte cuvinte, fie nu ar plăti taxe și impozite, fie acestea ar fi mai mici decât în cazul altor categorii profesionale. Nimic mai greșit! Veniturile lor sunt impozitate absolut identic, ca în cazul oricărui salariat din sistemul public.

Dacă în sistemul public, algoritmul pe baza căruia se stabilește cuantumul pune în relație punctajul mediu anual (calculat pe baza întregului stagiu de cotizare din perioada activă) cu punctul de pensie stabilit de Guvern, pensiile militare de stat au ca bază de calcul media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate.

Această diferență de mod de calcul stă la originea tuturor atacurilor care au început împotriva pensionarilor militari, atacuri care revin periodic în dezbaterea publică. Suntem considerați ca beneficiari de pensii speciale, de pensii nemeritate, și acuzați că ieșim la pensie foarte devreme, chiar în jurul vârstei de 40 de ani, cu pensii exorbitante, de zeci de mii de lei. Nici un militar sau politist nu poate iesi la pensie, conform legii, mai devreme de 47 de ani. Excepția este invaliditatea. Vârsta standard de pensionare este de 60 de ani.

Metodologia este asemănătoare cu cea din sistemul public de pensii, care are prevederi similare pentru reducerea vârstei standard de pensionare pentru anumite categorii profesionale (angajați din spitale, personal navigant, personal care lucrează în condiții de risc radiologic, chimic, anumite categorii de personal artistic, personal care își desfășoară activitatea în subteran etc). Este imposibil și nedrept să plasăm pe o scală a importanței și valorii profesiile și ocupațiile. Munca tuturor este importantă și trebuie respectată, a medicilor, a profesorilor, a muncitorilor, a militarilor, a economiștilor, actorilor, magistraților, aviatorilor, mecanicilor de locomotivă sau marinarilor, însoțitori de bord ori funcționari publici, angajați la stat ori la privat.

Dar polițiștii și militarii lucrează în condiții de pericol deosebit, fiecare cu specificul activității – militarii, în teatrele de operații, iar polițiștii - în lupta cu infractorii.

Cel de-al doilea pilon pe care se legitimează sistemul pensiilor militare în toate țările în care funcționează (adică aproape toate țările NATO și multe din afara Alianței) ține de unele drepturi și libertăți fundamentale, care sunt restrânse sau chiar interzise pentru angajații din familia noastră ocupațională.

De asemenea, avem în vedere și Decizia Curţii Constituţionale nr. 20 din 2 februarie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 72 din 18 februarie 2000, care a statuat că pensia de serviciu constituie "o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale", ceea ce demonstrează, fără drept de tăgadă, că, de fapt, acel supliment de care am făcut vorbire mai sus se constituie în acea compensaţie parţială menţionată de Curte, pentru că diferenţierea existentă între o pensie specială şi una strict contributivă, sub aspectul cuantumului, o face acel supliment. Acordarea acestui supliment, aşa cum se poate desprinde şi din decizia mai sus amintită, a urmărit instituirea unei regim special, compensatoriu pentru anumite categorii socioprofesionale supuse unui statut special.

În acest sens, în conformitate cu art. 59 din Constituție, vă solicităm respectuos să sesizați Curtea Constituțională a României, pentru verificarea actului normativ adoptat ieri de forul legiuitor, act care, în opinia noastră, va conduce, efectiv, la o dublă impozitare a unor pensii militare de stat.”, precizează SNPPC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.