Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soarta SIIJ, decisă în ședința de Guvern - Cătălin Predoiu: 'Secția a fost înființată în ciuda criticilor' / Orban: 'Mi se pare o propunere corectă'

Octav Ganea/ Inquam Photos
Catalin Predoiu

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de vineri Memorandumul privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), a anunțat Ludovic Orban în debutul ședinței. Memorandumul a fost înaintat de ministrul justiției Cătălin Predoiu și propune premierului Ludovic Orban „susținerea soluției desființării SIIJ”.  „Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost înființată în ciuda criticilor și recomandările pentru SIIJ au fost ignorate”, a atras atenția ministrul Justiției.

ULTIMA ORĂ Ce a scris Cătălin Predoiu în documentul prin care cere, în această seară, DESFIINȚAREA Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

„Această Secție a fost înființată prin Legea 7/2018 care a modificat legea 304 din 2004. Aș vrea să reamintesc contextul în care au fost promovate aceste modificări. Unul plin de tensiune, fără consultare publică, cu o critică foarte clară și severă din partea partenerilor europeni. Prin modificarea inițială s-au stabilit modalitățile de numire a conducerii SIIJ, o modificare precară, ceea ce a determinat Ministerul Justiției de a promova o OUG în care se aducea clarificări privind modalitățile de numire a conducerii SIIJ”, a spus Cătălin Predoiu în ședința de Guvern.

Ministrul Justiției a atras atenția că OUG prin care se înființa Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost critificată de forurile europene. Instituțiile europene au recomandat României să renunțe la înființarea structurii de parchet.

„S-a arătat că modul de structurare a acestei secții nu poate să ducă la o bună funcționare și combatere a corupției. S-a mai arătat că modalitatea de funcționare contravine principiului ierarhic de funcționare în Ministerul Public. Toate aceste critici au fost prealabile operaționalizării SIIJ. Ceea ce a urmat după a confirmat aceste temeri. Au fost deschise o serie de acțiuni unor procurori și judecători care criticau procesul de modificare a Legilor Justiției a codurilor penale la acea dată”, a mai spus ministrul.

Deși s-a discutat despre o decizie a CCR care spune că SIIJ e constituțională, Predoiu punctează că CCR s-a pronunțat la compatibilitatea cu Constituția și nu la partea de funcționalitatea Secției, „care e în afara jurisdicției CCR”.

„E o instituție sui generis care iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public, prin faptul că s-a creat o categorie de cetățeni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdicție, respectiv procurorii din cadrul SIIJ. Ar putea conduce la posibilitatea procurorilor de a participa la ședințele de judecată să fie oprită”, a spus ministrul.

În replică, Ludovic Orban a spus: „De principiu mi se pare o propunere corectă și de fapt este și în programul de guvernare”.

„Analizăm propunerea. De principiu mi se pare o propunere corectă și de altfel e și în programul de guvernare, iar angajamentul nostru e transpunere a recomandărilor, pentru că obiectivul nostru este să punem capăt acestui Mecanism de Cooperare și Verificare”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul ședinței de vineri seara a Guvernului.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.