Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj alarmant: Câtă încredere mai au românii în europarlamentarii trimiși la Bruxelles să ne reprezinte / DOCUMENT

www.promtmedia.ro
sondaj

Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS a realizat în perioada 12-15 decembrie 2017 un sondaj de opinie privind percepţia opiniei publice asupra activităţii europarlamentarilor.

Rezulatele sondajului relevă că aproape jumătate (47%) dintre respondenți consideră că Uniunea Europeană se îndreaptă într-o direcție bună și aproximativ același procent au încredere „multă/foarte multă” în UE.

35% dintre respondenți consideră că Parlamentul European are cea mai mare importanță în luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene.

Percepția opiniei publice din România asupra activității europarlamentarilor - AICI (pdf)

Notorietatea și orientarea politică a grupurilor politice din Parlamentul European sunt chestiuni mai puțin cunoscute respondenților. PPE, S&D și ALDE sunt cele mai cunoscute grupuri politice din Parlamentul European, insă asocierea orientării politice pentru fiecare grup politic se face, în majoritatea cazurilor, în funcție de propria orientare politică declarată a respondentului.

Activitatea europarlamentarilor nu este percepută în termeni pozitivi de către respondenți. Astfel, cei mai mulți respondenți consideră că activitatea europarlamentarilor este fie delăsătoare (percepție împărtășită de 38%) sau funcționărească (așa cum percep 43%). În plus, 45% dintre respondenți consideră că activitatea europarlamentarilor români este mai puțin eficientă decât a altor europarlamentari.

Respondenții și-ar dori ca europarlamentari să susțină interesele tărilor din care provin, 8 din 10 respondenți considerând că ideile europarlamentarilor ar trebui să vizeze interesul național al țării de origine. Această opinie dominantă este oarecum influențată și de percepția conform căreia europarlamentarii susțin, mai degrabă, interesele grupurilor politice la care sunt afiliați, așa cum au declarat circa 2/3 dintre cei intervievați.

Rezultatele exemplificate mai sus pot fi explicate și prin lipsa de informare cu privire la activitatea europarlamentarilor si Parlamentului European pe care respondenții o percep. Astfel, circa 7 din 10 respondenți consideră că mass-media din România relatează insuficient activitatea europarlamentarilor în raport cu importanța chestiunilor din Parlamentul European.

Sondajul de opinie a fost realizat pe un eșantion reprezentativ probabilist de 543 de respondenți, persoane adulte rezidente în România, în vârstă de 18 ani și peste. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Marja maximă de eroare este de +/-4,2% pentru un nivel de încredere de 95%.

Beneficiarul sondajului CURS este europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertății din Parlamentul European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.