Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania înăsprește legislația împotriva violului

Blacknews.ro
Spania justitie justice

Guvernul spaniol a prezentat marţi un proiect de lege împotriva violurilor, introducând obligaţia consimţământului explicit, după scandalul de viol în grup supranumit 'Haita' care a bulversat ţara, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Până acum, femeile se aflau în faţa unei serii de obstacole: ele trebuiau să dovedească faptul că au avut loc intimidări sau violenţe pentru a putea vorbi de viol", a declarat ministrul pentru egalitate, Irene Montero, într-o conferinţă de presă la finalul consiliului de miniştri.

"De acum, nu va trebui să demonstrăm supunerea (victimei), deoarece consimţământul va fi în centrul legii", a explicat această membră a partidului stângii radicale Podemos, care guvernează în coaliţie cu socialiştii premierului Pedro Sanchez.

În Spania, calificarea de viol nu poate fi pentru moment reţinută, conform Codului Penal, decât în caz de violenţă sau intimidare. Celelalte cazuri sunt considerate abuzuri sexuale, pentru care pedepsele prevăzute sunt mai lejere.

Citește și: După demersul făcut de Dumitru Coarnă, încă un sindicat reacționează: În acest caz, absolut toate funcțiile trebuie egalizate la nivel maxim

Noul proiect de lege elimină această diferenţă. "Este legea 'Numai un DA este un DA', este legea mişcării feministe care s-a luptat fără oprire în stradă" pentru asta, a subliniat ministrul.

Distincţia dintre viol şi abuz sexual s-a aflat în centrul aşa-numitului caz 'Haita', care a fost declanşatorul unui puternic val feminist în întreaga ţară în 2018.

Condamnarea a cinci bărbaţi, care au abuzat o tânără în timpul sărbătorii San Fermin la Pamplona în 2016 şi şi-au filmat actele, la nouă ani de închisoare pentru abuz sexual, şi nu pentru viol, a făcut ca mii de femei din Spania să iasă în stradă şi a declanşat numeroase apeluri la înăsprirea Codului Penal.

Tribunalul nu a reţinut calificarea de viol din cauza aparentei pasivităţi a victimei. Această decizie a fost confirmată în apel, dar Curtea Supremă a recalificat în cele din urmă faptele în 'viol' în grup în iunie 2019 şi a majorat pedeapsa la 15 ani de închisoare.

Spania este considerată o ţară aflată în avangardă pe planul feminismului de la adoptarea în 2004, sub un precedent guvern socialist, a unei legi de pionerat împotriva violenţelor asupra femeilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.