Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialist: Programul de reconstrucţie mamară, implementat de CNAS, e prost gândit şi merge prost

Doc.ro.
Sani

Programul de reconstrucţie a sânului cu proteze, care este implementat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), este “prost gândit” şi “merge prost”, anunţă Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie, precizând că limitează accesul la vindecarea pacienţilor, potrivit Mediafax.

"Există un program de reconstrucţie cu proteze care a fost implementat de Casa Naţională de Asigurări în Sănătate. El a fost implementat în urmă cu câţiva ani. E extraordinar că s-au gândit la aşa ceva. Necazul e că el a fost prost gândit şi merge prost. (...) Nimeni nu era pregătit, nici pacienţii, nici opinia publică, nici medicii. S-au făcut vreo 200 ( excizii chirurgicale ale glandei mamare -n.r.), nici nu ştiau unde să meargă. Noile criterii impuse de Casa Naţională de Asigurări în Sănătate sunt arbitrare şi nu o să facă decât să limiteze accesul şi posibilităţile de a rezolva aceste persoane", a spus, joi, președintele Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie, Alexandru Blidaru, în cadrul unei conferinţe de presă.

Blidaru susţine că este important ca să fie schimbat şi individualizat tratamentul, astfel existând posibilităţi mai mari de vindecare. De asemenea, președintele Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie mai spune că femeile care au cancer mamar se confruntă cu lipsa de informare.

"Mentalitatea că operaţia trebuie neapărat să fie extinsă, numai mastectomia salvează, trebuie să extirp totul până la os - mentalitatea care e greşită. Mentalitatea că puncţia biopsiei răspândeşte boala, care e greşită, mentalitatea că, odată ce ai aflat diagnosticul de cancer eşti într-o mare criză de timp (...), fără să ceri mai multe opinii, fără să faci investigaţii, fără să stabileşti un plan de tratament”, a mai adăugat președintele Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie.

Totodată, Blidaru susţine că boala are mai multe cauze genetice, iar alimentaţia nu o poate vindeca.

“Mentalitatea că atunci când te-ai îmbolnăvit de această boală trebuie să schimbi toate obiceiurile, inclusiv obiceiurile alimentare pentru că alimentaţia va vindeca boala. Nu, niciun fel de alimentaţie nu previne în toate cazurile apariţia bolii, pentru că ea are multe cauze genetice şi în niciun caz alimentaţia nu vindecă boala. Necazul e că pacienţii îşi bulversează obiceiurile alimentare, ceea ce are consecinţe foarte proaste", a mai spus președintele Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie.

Incidența cancerului mamar este în creștere în România și se estimează că în anii următori va ajunge la același nivel ca în țările din Europa Occidentală, iar numărul de cazuri noi pe an va depăși 10.000.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.