Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiştii din Muzeul Naţional de Istorie a României sesizează DIICOT-ul: 'Așteptăm o soluție salvatoare'

diicot

Specialiştii din Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) se vor adresa DIICOT cu privire la procedurile de achiziţie a unor obiecte de patrimoniu, a declarat pentru News.ro arheologul Cătălin Lazăr, după întâlnirea de miercuri cu ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale. Lui Lucian Romaşcanu i-a fost prezentată situaţia de la muzeu şi angajaţii aşteaptă întâlnirea pe care o va organiza demnitarul cu cele două părţi implicate, informează news.ro.

Ministrul Lucian Romaşcanu s-a întâlnit miercuri cu 14 reprezentanţi ai Colectivului de arheologi din Muzeul Naţional de Istorie a României cu care a discutat pe baza celor două memorii transmise demnitarului de angajaţii instituţiei în ultima săptămână.

„Domnia sa a spus că va analiza şi va organiza o întâlnire cu ambele părţi, pe care o va modera, dar după lansarea Centenarului (26 noiembrie, după cum a anunţat ministrul, n.r.) şi că ne va susţine în cadrul legal”, a declarat pentru News.ro arheologul Cătălin Lazăr.

Judecători cu IMUNITATE SPORITĂ. Proiectul, raport de adoptare în comisia juridică a Senatului

Cercetătorul a precizat că vor fi înştiinţate şi alte organe abilitate, precum DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), în ceea ce priveşte modalităţile de achiziţionare a obiectelor de patrimoniu.

„Vom merge în continuare, nu se pune problema să dăm înapoi. Noi am respectat ordinea internă, ne-am adresat domnului Oberländer, apoi fostului ministru al Culturii. Din 2015 aşteptăm o soluţie salvatoare. Este vorba despre patrimoniul acestei ţări şi despre cum sunt încurajate chestiunile ilegale. Am consultat jurişti şi avocaţi şi cunoaştem şi noi legislaţia, suntem obligaţi să o ştim. Nu putem sta aşa pentru că a spus domnul director, cum fac alţi colegi de-ai noştri”, a adăugat el.

Lucian Romaşcanu nu a putut fi contactat pentru mai multe detalii.

Într-o scrisoare deschisă transmisă vineri şi destinată ministrului Culturii, 26 de arheologi, cercetători şi muzeografi din Muzeul Naţional de Istorie a României îi cereau lui Romaşcanu să ia atitudine cu privire la acţiunile şi afirmaţiile lui Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul MNIR, care promovează „o imagine pozitivă a cetăţeanului ce deţine legal un detector de metale şi îşi merită pe deplin recompensa patriotică”.

Concepţia răspândită de Ernest Oberländer-Târnoveanu, care este şi preşedintele Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, în spaţiul public, potrivit căreia patrimoniul naţional „fuge peste graniţă dacă aducătorul nu este recompensat”, a provocat în ultimii ani, un adevărat „dezastru arheologic la nivel naţional şi în MNIR”, susţin semnatarii.

În replică, managerul muzeului a spus că printre semnatarii scrisorii se găsesc şi specialişti care nu sunt arheologi, însuşindu-şi „calităţi pe care nu le au, iar alţii sunt arheologi care, de ani de zile, consumă resurse şi nu găsesc, ca din întâmplare, nimic".

„Eu mă ocup de aceste lucruri de 10 ani. Niciunul din cei care au semnat acolo nu a recuperat nici măcar o potcoavă de cal mort, ca să zic aşa. Dar, în schimb, au folosit bani din buget pentru săpături care n-au dus la nimic. Şi asta e foarte important. Cine mă convinge pe mine că face săpături de amorul artei şi mai trage şi concluzii istorice fără să găsească nimic este, fără îndoială, o persoană care este necinstită profund", a afirmat Oberländer-Târnoveanu.

Sindicatul Lucrătorilor din MNIR a cerut apoi scuze publice şi a solicitat încă o dată, luni, ministrului să ia atitudine. Ei reclamă situaţii grave în instituţie, precum diferenţe salariale, discriminări profesionale la toate nivelurile, modalitatea de a instaura teroarea prin presiuni şi dispoziţii contradictorii şi lipsa de transparenţă în luarea unor decizii de maximă importanţă pentru viitorul salariaţilor şi al instituţiei în sine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.