Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiștii Kaspersky sunt îngrijorați de numărul utilizatorilor atacați cu QakBot, cel mai puternic troian bancar

securitate cibernetica

Numărul utilizatorilor atacați cu QakBot, un troian bancar puternic, a crescut semnificativ în primele șapte luni ale anului 2021, atrag atenția specialiștii în securitate cibernetică de la Kaspersky.

Potrivit specialiștilor de la Kaspersky, numărul utilizatorilor atacați de troienii bancari a crescut cu 65 la sută în primele șapte luni ale acestui an, depășind 17.000 de utilizatori din toate colțurile lumii.

Identificat încă din 2007, QakBot este un troian bancar extrem de periculos, întrucât permite infractorilor cibernetici să fure bani din conturile bancare online, dar și din portofelele electronice ale victimelor. Mai mult de atât, cele mai recente versiuni QakBot includ funcționalități și tehnici ce îi permit să detecteze dacă rulează în mediul virual.

"În plus faţă de funcţiile care sunt standard pentru troienii bancari, cum ar fi keylogging-ul, furtul de cookie-uri, parolele şi preluarea autentificărilor, versiunile recente ale QakBot au inclus funcţionalităţi şi tehnici care îi permit să detecteze dacă rulează într-un mediu virtual. Acesta din urmă este adesea folosit de soluţiile de securitate şi de specialiştii anti-malware pentru a identifica malware-ul prin comportamentul său. Acum, dacă malware-ul detectează că rulează într-un mediu virtual, îşi poate suspenda activitatea suspectă sau poate să nu mai funcţioneze deloc. În plus, QakBot încearcă să se protejeze împotriva analizei şi detectării de către experţi şi instrumente automate. Cealaltă funcţie nouă şi neobişnuită observată de cercetătorii Kaspersky în versiunile recente ale QakBot este capacitatea sa de a fura e-mailuri de pe dispozitivul atacat", precizează sursa citată.

Totodată, specialiștii de la Kaspersky atrag atenția că e-mailurile sustrase sunt folosite în diferite campanii de inginerie socială împotriva utilizatorilor din lista de contacte a victimei. Tocmai de aceea, aceștia recomandă să nu accesați link-urile primite prin intermediul mesajelor de tip spam, dar nici să deschideți documentele atașate acestora, potrivit digi-world.tv.

Se recomandă, de asemenea, folosirea serviciilor bancare cu soluții de autentificare prin mai mulți pași.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în anul 1997, care, la ora actuală, protejează prin produsele sale antivirus peste 400 de milioane de utilizatori individuali şi 250.000 de companii-client.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.