Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Speranța de viață a unui sătmărean este cea mai mică din România

Totul începe de la populație. Orice decizie publică sau strategie locală de dezvoltare pornește de la oameni. Am făcut o analiză a evoluției populației sătmărene în ultimii 15 ani. Principalele 5 concluzii sunt:

1. TRĂIM PUȚIN: Județul Satu Mare, cu durata medie de viață a populației sale de 73 de ani, este pe ultimul loc în ierarhia județelor, precedat de Giurgiu, Călărași și Tulcea etc. La polul opus este județul Vâlcea cu o speranță de viață de aproape 78 de ani, urmat de București, Cluj și Brașov.

2. PIERDEM RESURSA UMANĂ: Populația Sătmarului a scăzut cu peste 11 mii de persoane și îmbătrânește accelerat. Viteza de depopulare a crescut în ultimii 3 ani, în care au plecat aproape 3 mii de persoane.

3. SPOR NATURAL NEGATIV: Această scădere a populaţiei se datorează în principal migraţiei externe, sporului negativ al migraţiei interne, precum şi sporului natural negativ an de an.

4. SCĂDERI MARI: Cele mai mari scăderi ale populaţiei, comparativ cu anul 2000, s-au înregistrat în: comunele Cehal (cu 27,5%), Homoroade (cu 19,1%), Bogdand (cu 19,0%), Cămărzana (cu 15,1%), Pir (cu 15,0%), Bârsău (cu 13,3%), Săcăşeni (cu 12,2%), Pomi (cu 11,2%), Supur (cu 10,6%), Valea Vinului (cu 10,4%), municipiul Carei (cu 9,2%), comuna Batarci (cu 9,0%), municipiul Satu Mare (cu 7,6%), comuna Târşolţ (cu 7,1%) şi oraşul Tăşnad (cu 7,0%).

5. ÎMBĂTRÂNEȘTE POPULAȚIA: Vârsta medie a populației sătmărene a crescut de la 35 de ani în anul 2000, la 39 de ani în prezent. Populația urbană este în medie cu 3 ani mai în vârstă decât populația rurală. Femeile sunt mai în vârstă tot cu 3 ani, în medie, decât bărbații. Totodată, femeile trăiesc, în medie, cu 8 ani mai mult decât bârbații în Satu Mare.

Concluzia:
Politicile locale de dezvoltare din ultimii 25 de ani nu au răspuns la principala provocare: traiul oamenilor, speranța lor de viață, nu orice viață, ci decentă. Rezultatul este grav. În județul Satu Mare trăim puțin și prost: cel mai puțin din România și pe locul 27 în țară la produsul intern brut pe locuitor. Politicieni locali treziți-vă! Administrație locală trezește-te! Indiferent de culoarea voastră politică. Sătmărenilor, la alegerile locale care vin alegeți oamenii școliți, competenți, onești și harnici. Alegeți viața! Cereți câțiva ani în plus de viață și o viață mai bună!

 

imageimageimage

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.