Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Speranțele PCI pentru depozitarea subterană a gazelor, amplificate de eforturile întârziate cu care Grecia a acționat

gaze

Oficialii miniștrilor de externe din Grecia au facut un ultim efort cu succes înaintea alegerilor din această duminică, ceea ce sporește șansele țării de a menține pe lista UE PCI o instalație de stocare subterană a gazelor naturale în regiunea offshore din sudul Kavalei, planificată prin dezvoltarea unui gaz natural epuizat câmp, spun surse energetice.

Un FSRU din Alexandroupoli, nord-estul Greciei, va fi, de asemenea, pe lista PCI, ceea ce va permite condiții de finanțare favorabile, au adăugat sursele.

Înainte de această ultimă dezvoltare, oficialii ministerului de energie au asigurat că problemele legate de proiectul South Kavala pe lista PCI vor fi depășite, în timp ce recunoașterea proiectului a fost evaluată negativ de Bruxelles.

Citește și: Simona Halep victorie EXCEPȚIONALĂ la Wimbledon: scrie istorie și este în marea FINALĂ

Anterior, Energypress a raportat: Un proiect care implică dezvoltarea unui câmp de gaze naturale epuizat în regiunea sudică Kavala din nordul Greciei, ca un depozit subteran de gaze, pare a fi eliminat din lista PCI a Uniunii Europene, statut care permite o finanțare favorabilă.

Întârzierile și alegerile anticipate ale țării par să fi luat amploarea lor și sunt considerate a fi motive principale pentru eliminarea probabilă a proiectului din lista PCI.

Instalația subterană de stocare a gazelor a fost revizuită negativ de către autoritățile UE, pe baza procedurilor care au condus la stabilirea unui catalog nou și revizuit pentru PCI pentru perioada 2020-2021, au informat sursele din energie.

Nu toată speranța a fost pierdută. Deciziile finale ale autorităților UE vor fi luate în octombrie, ceea ce le oferă oficialilor greci un timp pentru a-și prezenta cazurile în favoarea includerii listei PCI-urilor.

CITEȘTE ȘI: Obiceiuri perverse: Credeai că au un efect pozitiv, dar îți îmbolnăvesc inima

Proprietatea activului, împreună cu responsabilitatea pentru utilizarea sa, au fost transferate la fondul de privatizare TAIPED, care a întârziat semnificativ inițiativele conexe, deoarece nu consideră proiectul o problemă de primă importanță.

Bugetul proiectului este estimat între 300 și 400 de milioane de euro, iar capacitatea sa de stocare ar putea fi de 360 până la 720 de milioane de metri cubi, până la 10% din consumul anual de gaze naturale din țară.

Engie, precum și Terna și Energean, au format un consorțiu care să liciteze pentru proiect ori de câte ori este organizată o licitație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.