Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studentele îi strigă președintelui iranian să 'dispară'

foxnews.com
proteste iran

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, a fost întâmpinat cu scandări precum "dispari" din partea studentelor în timp ce vizita o universitate și condamna protestele care au rezultat în urma morții unei tinere în timp ce se afla în arest pentru că nu purta corect un văl, aflăm dintr-un material semnat foxnews.com si Reuters.

Studentele au scandat "Raisi dispari" și "Mullahs get lost" în timp ce președintele a vizitat campusul lor. Un alt videoclip de pe rețelele de socializare a arătat studenți care scandau: "Nu vrem un oaspete corupt", cu referire la Raisi.

Raisi s-a adresat profesorilor și studenților de la Universitatea Alzahra din Teheran, recitând un poem care îi asimila pe "răsculați" cu muștele, în timp ce demonstrațiile la nivel național au intrat în a patra săptămână ca răspuns la moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în timp ce se afla în custodia poliției luna trecută.

Protestele au izbucnit la 17 septembrie, după înmormântarea lui Amini, o femeie kurdă care a murit în custodia temutei poliții iraniene a moralității. Amini fusese reținută pentru o presupusă încălcare a codurilor islamice stricte de îmbrăcăminte pentru femei. De atunci, protestele s-au răspândit în întreaga țară și au fost întâmpinate de o represiune feroce, în care se estimează că zeci de persoane au fost ucise și sute arestate.

Se pare că două persoane au fost ucise în timp ce protestele au continuat sâmbătă în întreaga țară. Statele Unite au declarat luna trecută că vor sancționa oficialii iranieni din domeniul securității ca răspuns la moartea lui Amini.

"Ca răspuns la aceasta și la alte încălcări ale drepturilor omului în Iran - inclusiv la reprimarea violentă a protestelor pașnice - Statele Unite impun sancțiuni împotriva Poliției Morale a Iranului și a unor înalți oficiali de securitate care s-au implicat în încălcări grave ale drepturilor omului, în conformitate cu Ordinul Executiv 13553", a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

"Poliția Moralității, un element al Forțelor de Aplicare a Legii (LEF) din Iran, arestează femei pentru că poartă hijab "nepotrivit" și aplică alte restricții asupra libertății de exprimare. Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei îi desemnează în continuare pe Haj Ahmad Mirzaei și Mohammad Rostami Cheshmeh Gachi, ambii funcționari de rang înalt în cadrul Poliției Moralității."

Protestatarii s-au pronunțat împotriva regimului iranian în întreaga lume, inclusiv în Olanda, unde mii de oameni s-au adunat sâmbătă și au cântat în semn de solidaritate cu protestatarii iranieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.