Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Angajații români din sectorul auto și din sectorul petrol-gaze vor fi afectați de automatizare și progresul tehnologic

energynomics.ro
baterie masina electrica fabrica

Pandemia COVID 19 a accelerat ritmul transformării şi automatizării şi se estimează că progresul tehnologic va duce la transformarea sau dispariţia a milioane de locuri de muncă la nivel global, reiese dintr-un raport de cercetare realizat de Federaţia Patronală Concordia. Studiul prezintă ocupaţiile cele mai expuse riscului, abilităţile de care nu va mai fi nevoie în viitor, noile oportunităţi care se deschid şi ce poate facilita tranziţia spre slujbele viitorului.

Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, studiul semnalează că fiecare dintre cele două industrii are o serie de factori ce le influenţează schimbarea.

Pentru industria auto, bateriile electrice şi mobilitatea hibrid, conectivitatea şi digitalizarea şi criza semiconductorilor sunt o parte dintre trendurile care generează transformarea modului în care se munceşte, iar pentru sectorul petrol şi gaze îmbătrânirea forţei de muncă, fluctuaţiile de preţuri şi decabornizarea sunt printre motivele principale.

"Deşi destul de familiarizaţi cu importanţa în creştere a impactului tehnologic în industriile lor, angajaţii nu sunt pe deplin conştienţi de impactul acestuia la propriul loc de muncă. Aproape două treimi (64%) dintre angajaţi ştiu cât de importantă e tehnologia, dar doar 5% dintre lucrătorii intervievaţi au fost de acord că industriile lor ar putea avea nevoie de mai puţini angajaţi pentru a performa. Conform studiului, 6 din 10 angajaţi apreciază schimbării tehnologice ca fiind necesare şi că implementarea lor se face într-un ritm potrivit. Totuşi, mai mult de o treime (35%) simt că ritmul este prea rapid şi mai puţin de 10% (în principal în industria petrolului şi gazelor) cred că este cumva prea lent", subliniază sursa citată.

Cercetarea a relevat că în ambele sectoare va exista un declin al abilităţilor manuale, dar şi a celor legate de manipulare, prelucrarea datelor, raportare şi a celor care vizează activităţi repetitive. Competenţele cheie despre care se aşteaptă să aibă o importanţă mai mică în viitor în industria Auto sunt: acuitatea vizuală, comunicare, control precizie, atenţie selectivă, dexteritate manuală, rezistenţă şi monitorizare, iar cele mai afectate ar putea fi slujbele din departamentele de Logistică, Întreţinere şi Controlul Calităţii.

În cazul industriei de petrol şi gaze, abilităţile care vor avea o pondere din ce în ce mai mică sunt cele legate de ascultarea activă, coordonare, controlul calităţii, analiză, gândire critică şi persuasiune care vor genera schimbări în operaţiunile de suport şi administrative, în expediţie şi rafinărie.

Analiza calitativă a fost realizată prin intervievarea a 109 manageri din cele două industrii şi 1.713 angajaţi şi a relevat 96 de ocupaţii aflate în potenţial risc din cauza revoluţiei digitale, în cele patru companii care au participat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.