Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Depresia postpartum poate fi legată de expunerea la ftalații din plastic

stirileprotv.ro
gravida-sarcina

Depresia postpartum afectează până la 20% dintre proaspete mame, ceea ce o face să fie cea mai frecventă complicaţie a sarcinii după naştere, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate din SUA. Un nou studiu a reliefat că gravidele care au niveluri ridicate de ftalaţi, substanţe chimice existente în plastic, au un risc uşor crescut de a face depresie postpartum.

Expunerea la aceste substanţe chimice poate afecta nivelurile hormonale, motiv pentru care Programul NIHs Environmental Influences on Child Health Outcomes (ECHO) şi-a propus să examineze modul în care substanţele chimice care se găsesc în mod obişnuit în materialele plastice şi produsele de îngrijire personală, inclusiv fenolii, ftalaţii şi parabenii, ar putea juca un rol în depresia postpartum, conform mediafax.

Expunerea la ftalaţi este prin dietă, organismul absorbindu-i prin piele şi prin inhalare. Cercetătorii au descoperit că toţi participanţii la studiu aveau parabeni în organismul lor şi aproape toţi aveau ftalaţi în probele de urină.

„Găsirea unor noi modalităţi de a preveni depresia postpartum este crucială, deoarece majoritatea factorilor de risc cunoscuţi, cum ar fi genetica şi evenimentele stresante din viaţă, nu pot fi modificaţi. Prin urmare, concentrarea asupra expunerii prenatale la aceste tipuri de substanţe chimice reprezintă o nouă ţintă intervenţională”, a spus cercetătoarea Melanie Jacobson, de la Grossman School of Medicine de la New York University.

Oamenii de ştiinţă au măsurat concentraţiile acestor substanţe chimice în probe de urină de la peste 2.100 de femei însărcinate. Participantele au făcut evaluări privind depresia la două săptămâni şi 12 luni după naştere.

 

Cercetătorii au descoperit că femeile cu niveluri mai mari de ftalaţi — în special găsite în articolele de îngrijire personală şi produsele de consum din plastic — au un risc crescut de depresie postpartum.

Persoanele care au îndeplinit criteriile pentru depresia postpartum aveau mai multe şanse să fie hispanice, au descoperit autorii. Era, de asemenea, probabil să fi avut mai puţină educaţie şi să aibă scoruri substanţial mai mari de depresie prenatală.

Descoperirile au fost publicate în revista JAMA Psychiatry. Trebuie spus că mai sunt şi alte studii, cum este cel derulat de cercetători din Norvegia,  care arată că microparticulele de plastic pot traversa placenta şi ajunge la făt.

„Nimeni nu ştie cu exactitate cât de mult microplastic înghite un copil, însă mai multe studii sugerează acum că aceşti copii absorb microplasticele în organismul lor încă de la vârsta fetală. Acest lucru este îngrijorător”, a declarat autoarea studiului, Kam Sripada, de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Norvegia.

Societatea de Endocrinologie din America recomandă să folosim cosmeticele care nu au miros, tigăile din ceramică, când folosim acasă microundele, să nu încălzim preparatul sau alimentul în folie de plastic la microunde, a povestit în cadrul unui intervi  acordat de medicul Roxana Ioana Dumitriu-Stan pentru 360medical.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.