Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU Epuizarea cadrelor medicale provoacă boli grave și performanțe slabe, în spitalele din Sibiu

smartradio.ro
medici covid test

Un studiu realizat în șase spitale din județul Sibiu a arătat că epuizarea cadrelor medicale și a personalului auxiliar provoacă boli grave în cazul indivizilor și performanțe slabe în interiorul unității, anunță Mediafax.

Cercetarea s-a desfășurat în perioada 2020-2021 la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, Spitalul General CF Sibiu, Spitalul Clinic de Psihiatrie Dr.Gh.Preda Sibiu, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu și Spitalul Militar de Urgență „Dr.Alexandru Augustin” Sibiu. Fiecare spital a primit un raport individualizat de studiu care include și recomandări.

La studiu au participat 1.657 de persoane din următoarele categorii profesionale: medic specialist/primar, medic rezident, asistent medical, infirmier, îngrijitoare, brancardier, personal administrativ și personal tehnic. Pentru evaluarea stadiului de burnout, echipa care a realizat studiul a folosit cele mai avansate mijloace de cercetare.

Potrivit rezultatelor studiului, aproape jumătate dintre angajați (45%) nu percep că sunt implicați în munca lor, nu simt energie, dedicare și concentrare în desfășurarea activităților specifice muncii lor. Așa cum era de așteptat, dintre categoriile socioprofesionale cu cel mai înalt risc de burnout se evidențiază medicii (atât din secții COVID, cât și non-COVID. Un rezultat mai puțin așteptat a fost înregistrarea unui nivel foarte înalt de burnout în rândul personalului TESA.

În ceea ce privește sursele de stres se evidențiază în primul rând instabilitatea legislativă și condițiile de lucru, și nu atât de mult resursele materiale.

„54% dintre respondenți au resimțit în mare și foarte mare măsură rigorile, prevederile și cerințele legislative generate de situația pandemică ca fiind o sursă de stres. 41% dintre respondenți au resimțit în mare și foarte mare măsură condițiile de lucru (numărul mare de gărzi, ture de noapte, solicitările multiple) ca fiind o sursă de presiune. 62% dintre respondenți au apreciat că resursele (echipament individual de protecție, materiale sanitare necesare desfășurării activității profesionale zilnice) nu au constituit o sursă important de stres”, au arătat rezultatele studiului realizat la Sibiu.

Suportul social oferit de familie și prieteni este în mod semnificativ principala resursă menționată de participanții la studiu ca fiind de ajutor pentru a gestiona cu succes presiunile socio-profesionale. De asemenea, participanții au spus că este nevoie de o mai mare susținere din partea asociațiilor profesionale, a bisericii și a șefilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.