Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU Excrementele, folosite de rinoceri ca mijloc de socializare

Zooland.ro
rinoceri

Rinocerii pot detecta sexul, vârsta şi disponiblitatea sexuală în excrementele lor, potrivit unui studiu care sugerează că aceste mamifere se folosesc de materiile lor fecale, la fel cum oamenii se folosesc de reţelele de socializare, relatează AFP, conform agerpres.ro

Se ştie deja că animalele se folosesc de urina lor pentru a comunica, însă rolul materiilor fecale nu este la fel de clar. 

Trei cercetători din Africa de Sud şi din Germania au analizat mirosul excrementelor de rinoceri albi care trăiesc în libertate în rezervaţia Hluhluwe-umfolozi din KwaZulu Natal, în Africa de Sud.

După Oana Schmidt-Hăineală, un alt procuror controversat intră în Ministerul Justiției / SURSE


Ei au recreat aceste mirosuri în laborator şi le-au răspândit în rezervaţie pentru a observa reacţia masculilor. 

Rezultatul: când rinocerii au adulmecat un miros asociat unui mascul intrus, au încercat să urmărească mişcările potenţialului rival. În schimb când au adulmecat un miros de femelă, masculii au zăbovit îndelung analizând acest "parfum" care pentru ei evocă dorinţa de împerechere.

Șeful de la drumuri, REVOCAT: Cine este noul director interimar


Potrivit cercetătorilor, aceste rezultate sugerează că mirosul de balegă "transmit informaţii cheie", precum vârsta sau sexul animalului, iar în privinţa femelelor dacă sunt sau nu în călduri. 

"Este posibil ca locurile în care se depun excrementele să fie utilizate la fel cum noi folosim reţelele sociale, pentru a transmite mesaje celorlalte exemplare, asemeni unor postări", se arată în acest studiu apărut în Proceedings B al Royal Society britanice. 

Rinocerul alb este extrem de miop, astfel încât se bazează foarte mult pe mirosuri pentru a descifra mediul înconjurător, încheie studiul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.