Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU Imunitatea de 'turmă', salvarea orașului Tokyo: aproape jumătate din locuitori au avut Covid-19

https://www.pikist.com/free-photo-isdgv
Covid

Aproape jumătate din populația orașului Tokyo, capitala Japoniei și cea mai mare metropolă din lume, a trecut prin COVID-19, scrie site-ul specializat în știri din domeniul sănătății News-Medical.net, citat de jurnaliștii de la Libertatea.ro. Nivelul este destul de apropiat de cel de 60-70% de la care specialiștii se așteaptă să apară imunitatea de turmă.

Autorii cercetării sunt Yasutaka Hayashida – de la Medical Corporation Koshikai din Tokyo și colegii săi de la Boston Childrens Hospital și Beth Israel Deaconess Medical School, tot din Boston. Echipa a prezentat rezultatele studiului în jurnalul MedRxiv.

“Odată cu creșterea ratei de seropozitivitate aproape de 50% în cohorta noastră, cuplând cu momentul de la care cazurile de COVID-19 au scăzut, posibilitatea imunității de turmă ar trebui luată în calcul, în special în zonele cu mare densitate urbană, precum Tokyo”, arată autorii studiului.

Aceștia au testat de anticorpi 1.877 de angajați ai unei mari companii japoneze, aflați în 11 locuri diferite din Tokyo. Studiul a fost realizat între 26 mai și 25 august, astfel că a cuprins și al doilea val al epidemiei de coronavirus. Dacă la început doar 5,8% dintre cei testați apăreau că au trecut prin boală, la finalul verii procentul ajunsese la 46,8%.

“O rată mare de seropozitivitate în Tokyo nu este pe deplin neașteptată, având în vedere densitatea mare a populației, spațiile mici, utilizarea pe scară largă a transportului în comun și lipsa unui lockdown”, spun Hayashida și colegii săi.

Tokyo are 13,6 milioane de locuitori, iar cu tot cu zona sa metropolitană are 37 de milioane de locuitori, fiind cea mai mare aglomerare urbană din lume.

Astfel, datele ar susține faptul că virusul s-a transmis mult mai mult la nivel metropolitan, în ciuda numărului mic de decese.

Cercetătorii nu știu însă dacă numărul scăzut de decese este din cauză că la nivel general doar o mică parte a Japoniei a trecut prin virus sau este datorată unei scăderi a fatalității în populația infectată. Un articol din luna iulie al BBC încearca să vadă ce îi face pe japonezi să fie mai puțin afectați în fața coronavirusului. Tatsuhiko Kodama – profesor la Universitatea Tokyo – susține că japonezii au mai avut un alt tip de coronavirus înainte. Nu COVID-19, dar un tip similar de virus, iar acest lucru a lăsat urme în sistemul imunitar, astfel că japonezii au rămas cu o “imunitate istorică”. Acest lucru ar justifica atât cazul Japoniei, cât și pe cele ale Chinei, Coreei de Sud, Vietnamului, Taiwanului și Hong Kong-ului. Distanțarea și măștile existau de mult Alți cercetători pun succesul japonez pe seama purtării măștilor. Japonezii poartă măști încă dinainte de epidemia de SARS din 2003. În fapt, japonezii poartă măști și la răcelile simple sau ca măsură antipoluare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.