Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU Măsuri disperate ale britanicilor: De teama Brexit, au început să facă stocuri de mâncare

rfi.fr
Brexit

De teama Brexit, britanicii au început să facă stocuri de mâncare, conform unui studiu realizat de un institut de cercetare, care a relevat că 2% dintre cei 1.700 de respondenți au admis că au început să adune produse alimentare de care cred că vor fi lipsiți după Brexit, relatează BBC, potrivit Mediafax.

Luna trecuta, The New York Times avea un articol pe prima pagină despre „britanicii strângători”, care se pregătesc pentru Brexit. Un grup de pe Facebook, numit 48% Preppers, după procentul celor care au votat pentru rămânerea în UE la referendumul din 2016, sugerează acumularea de produse, iar între cei 1.600 de membri circulă un document de 16 pagini numit „Getting Ready Together”. Documentul recomandă păstrarea la domiciliu a unor produse neperisabile, care pot fi pregătite rapid. Printre sugestii se numără cartofii, ouăle, morcovii, biscuiții, brânza, laptele praf, cereale și pastele instant. Conservele de pește și supele la cutie nu lipsesc, precum și ceaiul și cafeaua.

Grupul afirmă că Brexit va fi rău, "poate chiar dezastruos" pentru Marea Britanie și recunoaște că sfaturile oferite se bazează pe această ipoteză.

Doar jumătate din alimentele consumate în Marea Britanie provin de pe plan local, cea mai mare parte a importurilor provenind din restul Europei, inclusiv aproape toate fructele proaspete și multe dintre legume.

Alimentele proaspete, care nu pot fi stocate, sunt cea mai mare preocupare. Un deficit de legume anul trecut, determinat de vremea rea din sudul Europei, a subliniat această dependență, generând o mulțime de imagini cu rafturile goale ale magazinelor în social media.

"Cea mai mare provocare nu este lipsa unui acord de ieșire din UE, ci ceea ce se va întâmpla cu alimentele proaspete", a spus recent Dave Lewis, directorul executiv al lanțului de magazine Tesco, cel mai mare din Marea Britanie. "Este vorba despre fluxul de produse de peste hotare. Posibilitatea stocării este foarte, foarte limitată".

Citeste si Dan Voiculescu, după audierea lui Traian Băsescu la DNA: Aștept ca justiția să cerceteze și acțiunile lui de trădare

Lanțurile de aprovizionare din Marea Britanie au un sistem de licvrări zilnice, mărfurile perisabile nefiind depozitate pentru perioade lungi.

Pentru a ilustra complexitatea sistemului, Paul Martin, directorul de retail al companiei de consultanță KPMG din Marea Britanie, spune că în fiecare zi 290 de camioane vin prin Dover, doar cu citrice. El spune că orice nivel de întrerupere, cum ar fi inspecții suplimentare, ar avea impact asupra livrărilor. „În scenariul unui Brexit fără acord, în mod cert vor fi întreruperi, unele produse nu vor fi disponibile pentru o anumită perioadă de timp“, spune el. Crede, totuși, că deficitul de aprovizionare va fi temporar.

Wild Water, companie de depozite frigorifice, a anunțat că este pe cale să rămână fără spații de depozitare disponibile, din cauza industriei alimentare care constituie stocuri de alimente.

Catherine Shuttleworth, expert al agenției Savvy, crede că magazinele ar putea crește prețurile, în cazul apariției de întreruperi în livrări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.