Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu - Populaţia de pinguini Chinstrap, în scădere pe fondul schimbărilor climatice

realitatea.net
pinguini

Numărul exemplarelor de pinguin Chinstrap dintr-un habitat important din regiunea antarctică a scăzut cu aproape trei cincimi în jumătate de secol, au anunţat oamenii de ştiinţă citaţi luni de Press Association, potrivit AGERPRES.

Numărul perechilor reproducătoare din fiecare colonie monitorizată pe Elephant Island, în nord-estul Peninsulei Antarctice, a scăzut în comparaţie cu sondajul anterior, efectuat în 1971, unele populaţii reducându-şi efectivul cu până la 77% în această perioadă.

Citește și: Violeta Alexandru a mai făcut o ‘execuție’! La ‘ordinul’ său, a fost pusă pe liber (document)

În general, numărul pinguinilor Chinstrap de pe Elephant Island a scăzut cu aproape 60%, de la 122.550 de perechi reproducătoare, consemnate în studiul efectuat în urmă cu 50 de ani, până la 52.786 câte trăiesc în prezent. Se estimează că schimbările climatice s-ar afla în spatele acestei reduceri a numărului de exemplare.

Cercetători de la universităţile Stony Brook şi Northeastern din Statele Unite s-au alăturat unei expediţii Greenpeace pentru monitorizarea pinguinilor Chinstrap din acest habitat important, pe Elephant Island.

Reducerea stratului de gheaţă şi oceanele mai calde, ca urmare a schimbărilor climatice, ar fi condus la scăderea cantităţii de krill, mici creaturi asemănătoare cu creveţi care constituie hrana principală a pinguinilor.

Citește și: Restructurarea continuă! Guvernul Orban a pus ochii pe un alt minister

Doctor Heather J. Lynch de la Universitatea Stony Brook, membră a expediţiei, a declarat: ''Astfel de reduceri semnificative ale numărului de pinguini sugerează că ecosistemul Oceanului (Atlantic) de Sud s-a schimbat fundamental în ultimii 50 de ani şi că urmarea acestui lucru este afectarea reţelei de hrană în detrimentul unor specii precum pinguinii Chinstrap. Deşi mai mulţi factori pot fi implicaţi, toate dovezile pe care le avem indică faptul că schimbările climatice sunt de vină pentru schimbările la care asistăm''.

Concluziile noului studiu au fost publicate după ce o nouă temperatură record, de 18,3 grade Celsius, a fost raportată în Antarctica, doborând recordul precedent de 17,5 grade Celsius, stabilit în martie 2015, notează Press Association.

Louisa Casson din cadrul Greenpeace, a declarat: ''Pinguinii reprezintă o specie emblematică, însă această nouă cercetare demonstrează modul în care urgenţa climatică decimează numărul lor şi are urmări mult mai extinse asupra vieţuitoarelor sălbatice din cele mai îndepărtate colţuri ale Pământului''.

Citește și: Rareș Bogdan face praf clasa politică: ‘Mai mulți nenorociți nu există altundeva. Îi calc în picioare’

''2020 este un an critic pentru oceanele noastre. Guvernele trebuie să răspundă ştiinţei şi să convină în privinţa unui Tratat pentru Oceanele Lumii, în această primăvară la Organizaţia Naţiunilor Unite, care poate conduce la crearea unei reţele de sanctuare oceanice în vederea protejării vieţii marine şi a susţinerii adaptării acestor vieţuitoare la climatul nostru în schimbare rapidă'', a adăugat Casson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.