Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU Primul caz confirmat de contaminare intrauterină. Mama poate transmite fătului Covid-19 prin placentă

Twitter
gravida sarcina

Medicii francezi au raportat primul caz confirmat de contaminare intrauterină cu Covid-19, într-un studiu publicat marți în revista Nature Communications, relatează AFP preluat de agerpres.

Nou-născutul, de sex masculin, s-a născut în martie și a avut simptome neurologice asociate cu boala. „Am arătat că transmiterea de la mamă la făt este posibilă prin placentă în ultimele săptămâni de sarcină”, a declarat dr. Daniele De Luca, de la spitalul Antoine Beclere de Clamart, autorul principal al studiului.

Vezi și: Medicul Geza Molnar spulberă două mituri: 'Carantina nu este necesară decât pentru anumite boli! Este inadmisibil să nu facă un control al aparatelor'

Studiile anterioare au sugerat posibilitatea transmiterii prenatale de la mamă la copil, dar acest nou studiu oferă dovezi, a spus el.

"Este necesară analizarea sângelui matern, lichidul amniotic, sângele nou-născutului, placenta, etc ... A aduna toate aceste probe în timpul unei epidemii cu urgențe în toate direcțiile nu a fost simplu, de aceea a fost suspectat, dar nu a fost demonstrat", a spus el.

Medicii au efectuat studiul asupra unei femei de douăzeci de ani, spitalizată la începutul lunii martie. Întrucât nașterea a fost făcută prin cezariană, toate probele au putut fi prelevate din rezervoarele potențiale ale virusului SARS-CoV-2, cea mai mare încărcare fiind găsită în placentă.

„S-a dus de acolo prin cordonul ombilical la copil, unde s-a dezvoltat”, a spus dr. De Luca.

La douăzeci și patru de ore după naștere, nou-născutul a prezentat simptome severe, inclusiv rigiditatea membrelor și leziuni ale sistemului nervos cerebral. Simptome care în cele din urmă au dispărut de la sine, înainte ca medicii să decidă un tratament, în absența unui remediu cunoscut pentru Covid.

"Vestea proastă este că se poate întâmpla. Vestea bună este că este rară - foarte rară chiar și atunci când este raportată la populație", a spus doctorul De Luca.

Din câteva mii de cazuri de copii născuți de mame cu Covid-19, cel mult 2% au fost testați pozitivi la virus și chiar mai puțini au dezvoltat simptome severe, a declarat Marian Knight, profesor de sănătate maternă și neonatologie la Universitatea Oxford, care nu a participat la studiu.

„Mesajul principal pentru femeile însărcinate rămâne să evite infectarea prin spălarea mâinilor și distanțarea socială”, insistă acest expert.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.