Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA intervine în războiul din Yemen. Un portavion blochează Golful Aden

yemen

Americanii și aliații lor saudiți și egipteni simt că scapă situația de sub control în teren. În ciuda bombardamentelor masive asupra pozițiilor rebelilor șiiți houthi sprijiniți de forțele armate loiale fostului președinte al Yemenului, Ali Abdallah Saleh, câștigă tot mai mult teren.

De la sprijinul logistic americanii trec la sprijin militar pe față. Portavionul „Theodore Roosevelt” alături de navele de război de sprijin și purtătorul de rachete „USS Vicksburg” au primit misiunea de a supraveghea și bloca mișcările iraniene din Golful Aden pentru a bloca ajutoarele militare furnizate de republica islamică.

Citește și: Orientul Mijlociu explodează. Iranul trimite o armadă să blocheze Aden-ul

Colonelul Stene Warren, un purtător de cuvânt de la Pentagon, a declarat că portavionul și navele care îl escortează se afla în Golful Persic și se îndreaptă spre coastele Yemenului din cauza instabilității din acea zonă.

„Theodore Roosevelt” supraveghează și un convoi de nave iraniene care se îndreaptă spre Golful Aden, a declarat un alt oficial de la Pentagon, care a dorit să-și păstreze anonimatul, deoarece nu fusese autorizat să vorbească public despre flota Teheranului, informează Defense News.

Citește și: Arabia Saudită pregătește invazia terestră în Yemen

Pentagonul supraveghează evoluția navelor iraniene încă de săptămâna trecută, fiind pregătit să le intercepteze, a mai precizat oficialul. Iranul îi sprijină pe rebelii șiiți Houthi, care încearcă să răstoarne de la putere regimul Yemenit, majoritar sunit, sprijinit de Statele Unite și de Arabia Saudită

Aducerea în regiune a portavionului „Theodore Roosevelt” este văzută de Pentagon ca un important (deși nu decisiv) eveniment premergător implicării americane în conflict.

*****

În teren luptele între facţiunile rivale yemenite au continuat miercuri dimineaţă în mai multe oraşe din sudul ţării după anunţul Arabiei Saudite privind încheierea raidurilor sale aeriene împotriva rebelilor şiiţi şi a aliaţilor lor, au declarat locuitori, relatează AFP. 

Confruntări armate au fost semnalate la Aden, al doilea oraş ca mărime din Yemen, la Taez, Dhaleh şi Houta, au precizat locuitorii. Luptele s-au soldat cu victime, însă pentru moment nu se ştie numărul exact al acestora. 

Ciocnirile armate au avut loc între rebelii şiiţi houthi şi membrii 'rezistenţei populare' din care fac parte luptători care îl susţin pe preşedintele în exil Abd Rabbo Mansour Hadi şi alte forţe ostile rebelilor houthi, au afirmat locuitori ai oraşelor afectate. 

Marţi seara, coaliţia arabă condusă de Arabia Saudită a anunţat încheierea campaniei sale aeriene lansată la 26 martie împotriva rebelilor şiiţi din Yemen, precum şi începutul unei noi etape politice. Acest anunţ a fost salutat atât de Washington, cât şi de Teheran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.