Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA, presiuni asupra Turciei să cedeze sistemele de apărare antirachetă S-400 cumpărate din Rusia către Ucraina/ Ankara ar putea primi la schimb F-35

flipboard
S-400

Statele Unite au ridicat în mod informal Turciei posibilitatea improbabilă de a-și trimite sistemele de apărare antirachetă S-400 de fabricație rusă în Ucraina pentru a o ajuta să lupte cu forțele invadatoare rusești, potrivit a trei surse familiare cu problema, relatează Reuters.

Vezi și: Elitele ruse pun la cale înlăturarea lui Putin. Șeful FSB i-ar putea lua locul (serviciile secrete ucrainene)

Oficialii americani au prezentat sugestia în ultima lună cu omologii lor turci, dar nu a fost făcută nicio cerere specifică sau oficială, au declarat sursele pentru Reuters. Ei au spus că a apărut și pe scurt în timpul vizitei în Turcia a secretarului de stat adjunct Wendy Sherman, la începutul acestei luni.

Administrația Biden le-a cerut aliaților care au folosit echipamente și sisteme fabricate rusești, inclusiv S-300 și S-400, să ia în considerare transferul lor în Ucraina, deoarece încearcă să evite o invazie rusă care a început pe 24 februarie.

Vezi și: Rușii prezintă primele imagini cu armele termobarice în acțiune în Ucraina (Video)

Ideea, despre care analiștii au spus că va fi înlăturată cu siguranță de Turcia, a făcut parte dintr-o discuție mai amplă dintre Sherman și oficialii turci despre modul în care Statele Unite și aliații săi pot face mai mult pentru a sprijini Ucraina și despre cum să îmbunătățească relațiile bilaterale.

Autoritățile turce nu au comentat nicio sugestie sau propunere a SUA referitoare la transferul către Ucraina a sistemelor S-400 ale Ankarei, care au fost un punct de disputa de lungă durată între cei doi aliați NATO.

Oficialii ministerului turc de externe nu au fost imediat disponibili pentru comentarii.

Surse și analiști turci au spus că orice astfel de sugestie nu ar fi un declanșator pentru Turcia, invocând probleme variind de la obstacole tehnice legate de instalarea și operarea S-400-urilor în Ucraina, până la preocupări politice, cum ar fi revenirea pe care Ankara o va înfrunta probabil de la Moscova.

Washington a cerut în repetate rânduri Ankara să scape de bateriile de rachete sol-aer construite de Rusia, de când a sosit prima livrare în iulie 2019. Statele Unite au impus sancțiuni industriei de apărare a Turciei și au scos Turcia, membru NATO, de pe F-35. programul avioane de luptă ca urmare.

Ankara a spus că a fost forțată să opteze pentru S-400, deoarece aliații nu au furnizat arme în condiții satisfăcătoare.

Oficialii americani sunt dornici să profite de acest moment pentru a atrage Turcia înapoi pe orbita Washingtonului. Eforturile de a găsi modalități „creative” de îmbunătățire a relației tensionate s-au accelerat în ultimele săptămâni, chiar dacă nicio propunere specifică nu a câștigat până acum curent, au spus surse din SUA și Turcia.

„Cred că toată lumea știe că S-400 a fost o problemă de lungă durată și poate că acesta este un moment în care putem găsi o nouă modalitate de a rezolva această problemă”, a declarat Sherman pentru postul turc Haberturk într-un interviu pe 5 martie.

Nu a fost clar ce a vrut să spună exact, iar Departamentul de Stat nu a răspuns la întrebările despre comentariile ei. Casa Albă nu a răspuns unei solicitări de comentarii cu privire la sugestia făcută în timpul vizitei sale în Turcia.

Efortul face, de asemenea, parte dintr-o cerere mai amplă a administrației Biden de a răspunde cererii președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy de a ajuta la protejarea cerului Ucrainei. Sistemele de apărare aeriană fabricate rusești sau sovietice, cum ar fi S-300-urile pe care le au alți aliați NATO și S-400-urile sunt căutate.

O sursă familiarizată cu gândirea americană a spus că posibilitatea de a discuta de către Washington a venit ca urmare a efortului reînnoit de a îmbunătăți legăturile într-un moment în care Ankara a fost speriată de invazia Rusiei în Ucraina.

Președintele turc Erdogan nu a primit informații specifice de la președintele rus Vladimir Putin cu privire la planurile sale de atac la scară largă asupra Ucrainei, a spus o altă sursă familiară cu discuțiile.

Turcia are o graniță maritimă cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră și are legături bune cu ambele. A spus că invazia este inacceptabilă și și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina, dar s-a opus, de asemenea, sancțiunilor împotriva Moscovei, oferindu-se să medieze.

Ankara și-a formulat cu atenție retorica pentru a nu jigni Moscova, spun analiștii, cu care are legături strânse de energie, apărare și turism. Dar Ankara a vândut și drone militare Kievului și a semnat un acord pentru a coproduce mai multe, înfuriind Kremlinul. Turcia se opune, de asemenea, politicilor rusești în Siria și Libia, precum și anexării Crimeei din 2014.

„Turcia a reușit să meargă pe marginea briciului și un transfer al unui S-400 rusesc ar duce cu siguranță la o furie puternică a Rusiei”, a declarat Aaron Stein, director de cercetare la Institutul de Cercetare a Politicii Externe din Philadelphia. „Și pentru Erdogan, S-400 a devenit un simbol al suveranității turce, așa că schimbul lui nu ar fi numai trandafiri și flori”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.