Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Gruparea FERMIERII CĂLCATĂ de DIICOT Bacău - Liderii luați pe sus de MASCAȚI chiar când încercau o `AFACERE MURDARĂ` cu un tir de CEREALE

enational.ro
DIICOT

La data de 23.09.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 13 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, delapidare și evaziune fiscală, anunță oficial DIICOT.

Surse judiciare contactate de STIRIPESURSE afirmă că este vorba de o grupare constituită inițial de Laurențiu Scarlet, personaj arestat anterior tot de DIICOT Bacău pentru fapte de înșelăciune.

Citește și: Detalii INTERESANTE din dosarul în care a fost CONDAMNAT Valeriu Zgonea - La insistențele DNA...

Sursele citate explică faptul că după eliberarea din arest Scarlet ar fi reformat gruparea și ar fi schimbat mecanismele trecând la înșelăciuni în zona agricolă.

Potrivit surselor citate trei lideri ai acestei grupări ar fi fost ridicați de către anchetatorii chiar în timp ce încercau să preia un camion cu cereale, joi, în cadrul unei afaceri ce urma să fie păguboasă pentru vânzător.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2018, s-a constituit o grupare infracțională care avea ca scop preluarea unor persoane juridice prin intermediul cărora să achiziționeze diferite tipuri de mărfuri de la societăți comerciale, cu sediul pe teritoriul României, a căror contravaloare urma să fie garantată cu instrumente de plată emise asupra unor conturi în care nu exista disponibilul necesar, mărfurile fiind valorificate ulterior sub prețul de achiziție.

Pentru constituirea grupării infracționale, liderul acesteia a cooptat mai multe persoane care aveau roluri bine definite.

O parte dintre membri se ocupau de identificarea unor persoane juridice ale căror asociați erau dispuși să cedeze părțile sociale în schimbul unor sume de bani și de a pregăti datele contabile ale persoanelor juridice, în sensul întocmirii unor declarații 394 și a unor balanțe ce indicau un anumit rulaj și o anumită bonitate a persoanelor juridice preluate, pentru a crește încrederea persoanelor vătămate care ar fi efectuat verificări în bazele de date ale ANAF, ori la societățile de asigurare.

Alți membri aveau rolul de a deschide conturi la unitățile bancare și de a ridica instrumente de plată, pe care le predau, ulterior, liderilor grupării în vederea utilizării acestora pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate.

Persoanele vătămate erau contactate telefonic de către liderul grupării, ori de către alte persoane implicate în activitatea infracțională care se prezentau sub identități false, iar marfa livrată era preluată de către alte persoane implicate în activitatea infracțională, iar uneori chiar de către liderii grupării care de altfel o și valorificau.

Citește și: ALERTĂ SURSE Falimentara City Insurance CĂLCATĂ de procurorii PICCJ - Se ridică documente ...

Având în vedere faptul că până la introducerea la plată a primului instrument exista o perioadă tampon de aproximativ 60 de zile (instrumentele de plată erau scadente la 60 de zile de la data achiziționării mărfurilor), liderii grupării erau interesați să inducă în eroare cât mai multe societăți comerciale, fapt pentru care au apelat și la alte persoane pentru a-i sprijini în activitatea infracțională.

La începutul anului 2021, liderul grupării împreună cu alte persoane au hotărât continuarea activității infracționale, stopată pentru o perioadă de intervenția organelor judiciare care au dispus reținerea acestuia într-un dosar penal instrumentat de către DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, iar ulterior arestarea preventivă, fiind plasat, sub control judiciar de către Curtea de Apel Bacău, la data de 20.11.2020.

În aceste condiții, membrii noii grupări au luat decizia preluării unei persoane juridice care să fie utilizată în același scop, respectiv inducerea în eroare a unor persoane juridice, prin folosirea de nume și/sau calități mincinoase și achiziția de mărfuri care, fără a fi achitate, urmau a fi vândute cu mult sub prețul de livrare practicat de persoanele vătămate.

Din cercetările efectuate a mai reieșit faptul că, începând cu luna aprilie 2021, mai multe persoane au constituit o altă grupare infracțională specializată în săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune în domeniul agricol.

S-a reținut faptul că membrii grupului au exploatat sectorul agricol motivat de faptul că plata mărfurilor achiziționate nu se efectua într-un termen scurt, practica în domeniu fiind aceea că plățile urmau să fie încheiate la recoltare sau în momentul primirii unor eventuale fonduri prin intermediul unor programe naționale sau europene.

Pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate, membrii grupării se prezentau a fi fermieri care dețin sute de hectare de terenuri agricole cu diferite culturi, precum și utilaje cu care le cultivă, stabilind întâlniri cu reprezentanții persoanelor vătămate la care se prezentau cu diferite utilaje de la persoane fizice, pentru o perioadă scurtă de timp, creând astfel aparența unor persoane implicate efectiv în sectorul agricol.

Citește și: RAPORT BOMBĂ privind ASASINATUL EXPLOZIV de la ARAD-Angajați MApN ce ar putea face parte din anturajul...

După achiziționarea mărfurilor, membrii grupării infracționale împărțeau cantitățile astfel obținute pe care le valorificau la un preț apropiat de 50% din cel de achiziție, fără ca persoanele vătămate să beneficieze de vreo sumă de bani și aflându-se astfel în imposibilitatea de a le achita acestora contravaloarea mărfurilor livrate.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 5.440.000 de lei.

La data de 23.09.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Bacău au efectuat un număr de 30 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Dolj, Galați, Bistrița-Năsăud, Neamț, Ialomița, Prahova și a municipiului București, în urma cărora au fost ridicate sumele de 19.000 de lei și 3.700 de euro, precum și 6,4 tone de fertilizant.

La aceeași dată, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Bacău au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a membrilor uneia dintre grupări în timp ce recepționa cantitatea de 24 tone semințe grâu, în valoare de 69.540 lei.

În cursul zilei de astăzi, 12 inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.