Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii l-au ucis pe șeful ISIS: el se afla în spatele atentatului în care au murit 170 de civili și 13 soldați americani

Creierul grupării Stat Islamic, despre care se crede că ar fi plănuit devastatorul atentat cu bombă din 2021 de pe aeroportul din Kabul, a fost ucis de talibanii aflaţi la putere în Afganistan, au declarat oficiali americani, transmite BBC.

Atentatul din luna august 2021 a ucis 170 de civili şi 13 soldaţi americani, în timp ce oamenii încercau să fugă din ţară în momentul în care talibanii au preluat controlul, informează News.ro.

Personajul din cadrul Stat Islamic a fost ucis cu câteva săptămâni în urmă, dar a fost nevoie de timp pentru a confirma moartea sa, au declarat oficialii americani pentru CBS.

Numele său nu a fost dezvăluit.

Oficialii americani au afirmat că au stabilit, prin colectarea de informaţii şi monitorizarea regiunii, că liderul a murit, deşi nu au oferit mai multe detalii despre cum au aflat că acesta era responsabil pentru atentat.

"Experţii din cadrul guvernului sunt la un nivel ridicat de încredere că acest individ... a fost într-adevăr principalul responsabil", a declarat un oficial american de rang înalt pentru CBS.

Război între talibani și ISIS

Potrivit unui raport al New York Times, SUA au aflat de moartea liderului la începutul lunii aprilie. Nu este clar dacă acesta a fost ţinta talibanilor sau dacă a fost ucis în timpul luptelor în curs de desfăşurare între Stat Islamic şi talibani, a relatat ziarul.

Luni, SUA au început să notifice familiile soldaţilor ucişi cu privire la moartea liderului SI.

Explozia a avut loc la câteva ore după ce guvernele occidentale şi-au avertizat cetăţenii să stea departe de Aeroportul Internaţional Kabul, din cauza ameninţării iminente a unui atac al IS-K, filiala afgană a grupării Stat Islamic.

S-a întâmplat în jurul orei locale 18:00, la 26 august 2021, la poarta Abbey Gate a aeroportului, când un atacator sinucigaş cu bombă a intrat în mijlocul familiilor care aşteptau în faţa porţii.

Mulţimi uriaşe se adunaseră în zonă, în speranţa de a fi acceptate într-un zbor de evacuare, în timp ce trupele americane se retrăgeau din Afganistan.

Printre victime se numără doi cetăţeni britanici şi copilul unui cetăţean britanic, a anunţat la momentul respectiv guvernul britanic.

SUA au efectuat un atac cu dronă la Kabul câteva zile mai târziu, afirmând că au vizat un atentator sinucigaş, pentru ca apoi să recunoască faptul că racheta a ucis 10 civili, inclusiv şapte copii.

Ulterior, au oferit o recompensă de 10 milioane de dolari pentru oricine are informaţii care să conducă la arestarea sau condamnarea în orice ţară a celor responsabili de atac sau pentru capturarea liderului ISIS-K, Sanaullah Ghafari.

Retragerea trupelor americane din Afganistan în august 2021 a marcat sfârşitul celui mai lung război al Americii.

Operaţiunea a dus la prăbuşirea guvernului şi a armatei afgane, pe care guvernul SUA le susţinuse timp de două decenii. De asemenea, a dus la revenirea la putere a talibanilor.

Administraţia Biden a fost criticată atât în ţară, cât şi în străinătate, în urma retragerii.

Mulţi şi-au exprimat furia faţă de abandonarea afganilor şi a armamentului american, iar un puşcaş marin american rănit în explozie a descris retragerea ca fiind o "catastrofă" în timpul audierilor conduse de republicani.

Michael McCaul, un reprezentant republican al Camerei Reprezentanţilor, a declarat că moartea liderului SI a fost o veste binevenită, dar că nu a oferit o justiţie deplină pentru familiile soldaţilor americani care au murit.

"Dacă aceste rapoarte sunt adevărate, orice moment în care un terorist este scos de pe tablă este o zi bună", a declarat McCaul.

"Dar acest lucru nu diminuează vinovăţia administraţiei Biden pentru eşecurile care au dus la atacul de la Abbey Gate", a adăugat acesta.

Preşedintele Joe Biden a ordonat o analiză amplă care să examineze retragerea, care a fost publicată la începutul acestei luni.

Documentul a aruncat vina pe preşedintele Donald Trump pentru retragere, spunând că administraţia Biden a fost "puternic constrânsă" de deciziile lui Trump, inclusiv de un acord cu talibanii din 2020 pentru a pune capăt războiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.