Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu bate cu pumnul în masă înainte ca România să preia Președinția Consiliului UE: 'Ideea unei Europe cu două viteze trebuie să fie abandonată'

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că pentru reușita proiectului european ideea unei Europe cu două viteze trebuie abandonată. Președintele Senatului a precizat că nu este de dorit o accentuare a clivajelor între nordul și sudul, estul și vestul Europei.

„Fac parte din acea generație alături de generația părinților mei, care a avut un vis. Acest vis a fost de a ne elibera de constrângerile și de lanțurile în care ne-a încătușat comunismul. Aderarea la UE a însemnat pentru aceste generații din care fac parte întruchiparea unui vis de deceniu, anume revenirea și integrarea în rândul țărilor lumii libere, democratice. Sperațna pentru prosperitate și libertate, speranța de liberă exprimare, liberă circulație și liberă întreprindere s-a îndeplinit odată cu aderarea la UE. (...) Doresc să accentuez necesitatea ca pentru reușita viitorului proiectului european, ideea unei europene cu două viteze să fie abandonată. Vrem o Europă care să fie solidară și să se bazeze pe mai multă coeziune. Nu vrem o accentuare a clivajelor între nord și sud și între est și vest. Nu vrem să lăsăm ca Europa să lăsăm să devină o Uniune de două grupuri de state de rang unul și de rang doi în care să funcționeze standarde duble, economice, politice, sociale sau de altă natură”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la dezbaterea declarației Parlamentului referitoare la dimensiunea parlamentară a Președinției Consiliului UE exercitată de România din ianuarie 2019, conform Mediafax.

Teodorovici anunță APOCALIPSA pentru companiile mari: 'Vor fi verificări pentru ca legea să fie respectată'

Acesta a adăugat că România are o responsabilitate deosebită, la 11 ani de la aderarea la UE, și anume Președinția Consiliului Uniunii EUropene

„Astăzi (miercuri-n.r) la 11 ani de la aderare, ne revine o deosebită responsabilitate, anume exercitarea președinției rotative a Consiliului UE. România, ca și celelalte țări membre, își pune o întrebare simplă: Ce fel de Europă vrem? La această întrebare simplă trebuie să dăm un răspuns. Vrem o Europă puternică și solidară, capabilă să răspuindă așteptărilor cetățenilor ei, așa cum au gândit-o părinții fondatori. Astăzi, doamna prim-ministru ne-a prezentat în detaliu prioritățile și programul de luru al acestei președinții care ne revine și ele trebuiesc evident privite în contextul provocărilor deosebite cu care se confruntă astăzi UE. Mă refer evident la cadrul financiar multianual care va trebui discutat, mă refer la Brexit, la criza migrației și evident mai recent la ceea ce vedeți că se întâmplă în Franța și care este extrem de îngrijorător pentru toți europenii”, a completat Tăriceanu.

ȘOCANT PNL anunță că o să fie VIOLENȚE DE STRADĂ, dacă PSD dă amnistia și grațierea prin OUG

În finalul discursului, Călin Popescu Tăriceanu a invitat Guvernul și Președinția României să continue colaborarea cu Parlamentul în vederea preluării Președinției Consiliului UE și să informeze Parlamentul pe parcursul deținerii acesteia.

„Vrem să demonstrăm în acest moment că Parlamentul poate contribui activ la sprijinirea Guvernului în misiunea sa și vrem să arătăm că Guvernul se poate baza pe susținerea Parlamentului pentru atingerea obiectivelor pe care și le propun. Doresc să reînnoiesc invitația pe care ați văzut-o în declarația comună adresată atât Guvernului, cât și Președintelui României, pe care îi încurajăm să vină să ne prezinte conținutul discuțiilor și al deciziilor care se vor lua pe durata președinției României, așa cum se întâmplă în toate Parlamentele europene”, a conchis președintele Senatului.

Camera Deputaților și Senatul au adoptat, în plenul reunit de miercuri, Declarația Parlamentului României privind dimensiunea parlamentară a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019. Au fost exprimate 215 de voturi "pentru" și 8 "împotriva".

Înaintea dezbateri și votului în plenul reunit de miercuri, premierul Viorica Dăncilă a declarat că odată cu preluarea Președinției Consiliului UE de către România, nu mai trebuie să existe orgolii, interese sau confruntări politice, făcând apel la pace și consens. Aceasta a făcut apel la parlamentari să nu mai continue cu mesajele politice care ar putea afecta imaginea României pe plan extern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.