Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu: O nouă divizare a Europei va duce la o Uniune fragmentată şi slabă

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a subliniat, cu ocazia participării la Conferinţa preşedinţilor parlamentelor statelor membre UE, de la Bratislava, că acum mai mult ca oricând Uniunea Europeană are nevoie să-şi redefinească traiectoria, iar cetăţenii europeni trebuie să fie uniţi pentru construcţia unei Uniuni mai puternice. "O nouă divizare a Europei va adânci diferenţele existente şi va duce la o Uniune fragmentată şi slabă, nicidecum la una mai puternică. O greşeală uriaşă şi o eroare istorică pe care, cu orice preţ, trebuie să o evităm!' a subliniat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a amintit că este responsabilitatea tuturor statelor membre să adopte decizii politice creative şi să găsească resursele pentru a face UE mai puternică, mai stabilă şi mai comprehensivă. "Nu este prima oară când proiectul european a fost pus sub semnul întrebării, dar istoria ne-a demonstrat ce putem obţine prin viziune şi acţiuni comune: pace şi stabilitate, democraţie puternică şi prosperitate economică", a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

El a amintit că România, ca şi alte ţări, a trebuit să supravieţuiască în spatele Cortinei de Fier, în timpul regimului comunist, o perioadă caracterizată de lipsa libertăţilor individuale şi politice. "Revenind în zilele noastre... Avem senzaţia că o nouă cortină se lasă acum, după 70 de ani! O cortină de catifea, ce e drept, dar tot cortină!... Am deplina convingere că ţările noastre - care au suferit atât de mult în timpul regimului comunist şi care au acumulat lacune imense - ar fi avut un nivel comparabil de dezvoltare cu ţările vestice. Dacă este să păstrăm decalajele economice şi sociale dintre ţările noastre, atunci să promovăm proiectul Europei cu mai multe viteze! Asta ar însemna însă că toate eforturile depuse de ţările noastre după căderea comunismului pentru reunificarea Europei în jurul valorilor şi principiilor noastre comune au fost în van!", a adăugat preşedintele Senatului în discursul rostit la reuniunea preşedinţilor parlamentelor europene.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a participat în zilele de 23 şi 24 aprilie la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor Statelor Uniunii Europene, eveniment care s-a desfăşurat la Bratislava. La Conferinţă au fost prezenţi peste 40 de preşedinţi de parlamente, precum şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi vicepreşedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, a informat un comunicat al Senatului. Potrivit sursei citate, în contextul actualului climat geopolitic internaţional aflat în schimbare, preşedinţii Parlamentelor au evidenţiat necesitatea unei Uniuni Europene mai puternice la nivel global, care necesită relaţii echilibrate, precum şi efortul comun şi cooperarea consolidată cu partenerii globali şi Vecinătatea Europeană pentru a combate ameninţările şi provocările globale, fără a neglija viitoarele perspective ale Parteneriatului Transatlantic. Preşedinţii parlamentelor europene au luat act, de asemenea, de eforturile întreprinse de unele state membre pentru a se angaja într-o cooperare mai strânsă în domeniul apărării.

În cadrul dezbaterilor s-a constatat, conform comunicatului citat, cu îngrijorare creşterea tendinţelor extremiste şi populiste în toate statele membre ale Uniunii Europene. Preşedinţii parlamentelor statelor UE au apreciat că astfel de evoluţii antieuropene trebuie să fie soluţionate, printre altele, printr-o mai bună comunicare a numeroaselor rezultate pozitive ale elaborării politicii europene, conform Agerpres. De asemenea, tot în cadrul conferinţei, preşedinţii parlamentelor UE au constituit Grupul de Control Parlamentar Comun Europol, care monitorizează din punct de vedere politic activităţile Europol în îndeplinirea activităţilor sale, inclusiv în ceea ce priveşte impactul respectivelor activităţi asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.