Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teatrul Naţional din Timişoara (TNTm) a început repetiţiile pentru spectacolul inedit aTMosfera

teatrul national timisoara

Teatrul Naţional din Timişoara (TNTm) a început repetiţiile pentru spectacolul inedit ''aTMosfera'', a cărui premieră este programată duminică, în Sala 2 a TNTm.

Spectacolul trilingv duce mai departe experienţa începută în luna octombrie cu proiectul "Banat in Europe", proiect care propune o călătorie teatrală în ceea ce înseamnă astăzi regiunea Banatului, în universalitatea sa metaforică şi de concept cultural. Atunci, Banat in Europe a însemnat întâlnirea a trei mentalităţi modelate de graniţe şi de parcursuri istorice şi politice diferite, arată un comunicat al TNTm, remis, vineri, AGERPRES.

"'aTMosfera' este o uşă deschisă întâlnirilor - a teatrelor din trei oraşe ale Banatului, regiune care, de un secol, are teritorii în trei ţări - Timişoara, aflată pe teritoriul României, Szeged - în Ungaria şi Vârşeţ - în Serbia. 'aTMosfera' este, de asemenea, un loc de întâlnire pentru oamenii şi poveştile fiecărui loc, şi pentru intersecţiile dintre ele. Este, de asemenea, o întâlnire a creatorilor şi a publicului din fiecare dintre cele trei ţări cu identităţi distincte, dar care se intersectează la un nivel mai profund, poate, decât şi-ar fi imaginat.

Atelierul de dramaturgie organizat de Teatrul Naţional a însemnat şi lucrul împreună al dramaturgilor Anna Varsanyi (Szeged), Nikola Stanisic (Vârşeţ) şi Andrei Ursu (Timişoara) care împreună cu regizorul Gavriil Pinte au stabilit structura unui spectacol construit din trei piese scurte - "actul seghedin", "actul vârşeţan" şi "actul timişorean". Împreună au definit temele şi direcţiile pentru o piesă de teatru cu teme convergente, reunite de un personaj comun, conceput de comun acord.

"Între cele trei oraşe din Banat se întind poveşti ca nişte drumuri, într-o călătorie care curge neabătut în subconştientul locului şi al oamenilor lui. Jucat în româneşte, sârbeşte şi ungureşte, 'aTMosfera' îşi poartă spectatorii într-o călătorie care urmează o altfel de hartă, cu altfel de indicatoare şi cu altfel de staţii. Trei istorii de viaţă, fiecare cu vocea ei, intră succesiv în poveste şi desenează acelaşi contur, schimbându-i doar culorile şi tonurile: cunoştinţele întâmplătoare din gara din Szeged, bătrânul şi tânărul de la periferia Timişoarei, bunica şi nepoata dintr-o bucătărie din Vârşeţ creează, împreună, o polifonie de o sfâşietoare armonie pentru că, nu-i aşa, iubirea şi pierderea dor la fel şi în ungureşte, şi în româneşte, şi în sârbeşte", transmite TNTm.

Distribuţia spectacolului îi aduce împreună pe actorii Doru Iosif, Bogdan Spiridon şi Ana Maria Cojocaru (Teatrul Naţional din Timişoara), Annamaria Szilagyi şi Tamas Retfalvi (Teatrul Naţional din Szeged), Monika Boldovina Bugle şi Tamara Tamas Toskic (Teatrul Naţional "Sterija" din Vârşeţ). Decorul şi costumele aparţin scenografei Roxana Ionescu, iar muzica, lui Horea Crişovan. Spectacolul este semnat de Gavriil Pinte, un regizor cu o poetică specială, binecunoscut lumii teatrale timişorene - dacă ne gândim doar la fermecătorul spectacol "Un tramvai numit Popescu".

Spectacolul beneficiază de supratitrare în limba română şi în limba engleză şi va avea o serie de reprezentaţii în teatrele-partenere din Szeged şi Vârşeţ, la începutul anului 2023, în cadrul Capitalei Europene a Culturii.

Banat in Europe este realizat în cadrul componentei "Atelier Identitate", parte din proiectul Vocile Oraşului şi face parte din Programul Cultural "Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii", fiind finanţat de Municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.