Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ștefan Stănășel, candidat Pro România la Camera Deputaților : `Am decis să mă implic! Din Parlament munca mea va fi mai eficientă!`

arhiva personala
Ștefan Stănășel

Cunoscutul Ștefan Stănășel a decis să se implice mai puternic în viața comunităților de români din Diaspora. Va candida  pentru un loc în Camera Deputaților din partea Pro România Social Liberală și poate fi găsit la prima poziție pe buletinul de vot la alegerile din 6 decembrie.

Într-un scurt interviu pentru stiripepesurse.ro, Ștefan Stănășel a spus ceea ce își dorește să facă în Parlament ca reprezentant al românilor din afara granițelor țării și cum vede el felul în care își poate ajuta conaționalii:

Ce v-a îndemnat să candidați pentru un loc în Parlamentul României?

În ultimii 10 ani am fost alături de comunitățile  românești  din toată Italia, prin organizația non guvernamentală pe care o conduc, organizând  acțiuni sociale, de voluntariat,  evenimente culturale instituționale, întâlniri la nivel  înalt cu președinți de regiuni, primari, cu administrațiile locale,  împreună cu persoanele ce reprezintă un punct de referință din zonă, președinți de asociații, preoți, în scopul de a rezolva problemele din teritoriu și pentru a oferi sprijin tuturor persoanelor aflate în dificultate,  dar mi-am dat seama că nu pot schimba lucrurile de unul singur și că trebuie să mă implic în rezolvarea problemelor tuturor cetățenilor români din afara granițelor țării, direct din Parlamentul României pentru că numai așa munca mea ar putea avea un rezultat maxim.

Care vor fi primele inițiative pe care le veți lua, dacă ajungeți să reprezentați românii de pretutindeni în Parlamentul României?

- În toate țările membre UE, dar mai ales în Marea Britanie unde va fi o situație mai specială  începând din ianuarie 2021 trebuie întreprinse acțiuni la nivel instituțional care să asigure drepturi egale pentru cetățenii români, la fel cum au și persoanele venite din alte state, cu mai puține restricții, condiții la angajare, fără a fi discriminați.

- Obținerea de fonduri europene nerambursabile  pentru cetățenii români care vor să se întoarcă acasă, care au muncit în străinătate ani de zile și acum vor să își construiască propria afacere în România. Programul Start Up Diaspora trebuie regândit, cu o mai mare finanțare, o mai largă adresabilitate românilor din afara granițelor țării și o mai mare promovare a acestui tip de proiect în rândul celor direct interesați.

- Simplificarea formalităților de obținere a documentelor eliberate de consulate - pașapoarte, cărți de identitate , certificate de naștere și preschimbarea ( reînnoirea ) permiselor  de conducere

- Campanii de informare a românilor din diaspora privind legislația țărilor în care ei trăiesc cu drepturi și obligații

Românii de pretutindeni, au doar 6 parlamentari, credeți că ar trebui mărit numărul acestora?

La o populație de 19 milioane de locuitori cât are România conform ultimelor statistici din acest an, Diaspora reprezintă peste 20 %. Sigur că trebuie mărit numărul de parlamentari. Gândiți-vă doar că românii care au ales să plece au avut motive întemeiate precum veniturile mici, sărăcia, corupția și mediocritatea clasei politice care nu a fost în stare în ultimii 30 de ani să ofere o promisiune credibilă, reală despre o Românie în care să fii mândru să trăiești, o Românie de viitor.

Reprezentativitatea Diasporei printr-un număr atât de mic de parlamentari este o mare nedreptate și o contradicție având în vedere contribuția mare pe care cetățenii români din afara granițelor țării o aduc în economia națională prin banii pe care îi trimit rudelor și părinților care au rămas aici.

Considerați că românii de pretutindeni ar trebui să aibă un Minister al lor?

Este imperios necesar un minister al românilor de pretutindeni , DAR un minister în cadrul căruia să regăsim ca angajați acele persoane care marea majoritate dintre ei, au trait în Diaspora și cunosc foarte bine problemele din teritoriu. Românii trebuie să fie reprezentați de un ministru și nu de un secretar de stat, care să se poată întâlni cu omologii săi din alte țări, să poată discuta despre problemele din comunitățile românești. Avem  nevoie de ajutor imediat și de  măsuri concrete cu aplicabilitate rapidă. Trebuie acționat în ambele sensuri: trebuie protejați românii care lucrează în străinătate, astfel încât să nu fie discriminați în societate și la locul de muncă, dar în același timp trebuie susținuți românii care vor să se întoarcă acasă.

Diaspora românească este pe locul 5 în topul țărilor cu cea mai numeroasă diasporă din lume, raportată la numărul populației. Dacă ar fi să privim în perspectivă aceste date amenință viitorul țării noastre  prin depopulare  și amenință economia României prin migrarea forței de muncă în străinătate. Un minister care să acționeze imediat și să creeze un cadru necesar pentru ambele direcții, ar fi de mare ajutor. Din păcate politicieni din fruntea țării nu sunt conștienți de toate riscurile generate de acest exod al românilor și nu dau importanța cuvenită reînființării acestui minister.

Miliarde de euro în fiecare an trimit românii de pretutindeni acasă, sub diferite forme, banii aceștia contribuie la dezvoltarea economiei românești?

Dacă ne uităm la cifrele din anul 2018 care arată că românii din afara granițelor țării au trimis acasă peste 3 miliarde de Euro, ne putem da seama singuri că, prin munca lor ei au contribuit la PIB -ul României și implicit la creșterea în plan economic. Îmi pare rău că nici un Guvern nu a înțeles acest lucru și nu a acordat importanță acestui aspect, îmi pare rău că încă nu s-au trezit și nu au realizat că principala forță de muncă care emigrează sunt specialiști bine pregătiți. Dacă vor continua așa, economia românească nu își va putea crește productivitatea, nu vom mai reprezenta interes pentru investitorii străini, iar aportul de capital adus de românii din diaspora  va fi insuficient ca să poată salva această situație

Un mesaj din partea dumnravoastră pentru românii de pretutindeni?

Voi reprezenta, în Parlamentul României, vocea tuturor românilor din afara granițelor țării, dar nu singur, ci susținut de românii din diaspora, pentru că doar cu o echipă și cu răspunsurile din teritoriu, putem realiza acest lucru.

Am încredere că doar împreună vom schimba mentalitatea clasei politice care conduce această țară, vom încuraja meritocrația și vom recâștiga respectul meritat.

Așadar, vă aștept alături de mine, alături de echipa Pro România și de colegul meu Veaceslav Saramet care candidează pe poziția 1 la Senat, pentru a duce la îndeplinire tot ceea ce ne-am propus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.