Documente de interes pentru Uniunea Europeană (UE) în domeniul politicilor comerciale şi cel al comerţului internaţional, cu incidenţă asupra industriei siderurgice, au fost dezbătute, în perioada 25 - 26 martie, la Paris, în cadrul celei de-a 86-a sesiuni a Comitetului Oţelului din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), informează marţi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), potrivit agerpres.ro.
România susţine, în cadrul Sesiunii, punctele de vedere ale UE, fiind o prezenţă constantă la reuniunile OCDE. Pe de altă parte, mandatul la Preşedinţia rotativă la Consiliul UE oferă României oportunitatea de a valorifica statutul prezent, de asociat la Comitetul Oţelului OCDE, pentru a demonstra abilităţile de partener care aduce plus valoare deciziilor adoptate la nivel european şi global.
Stadiul şi perspectivele economiei globale, în general, şi ale pieţei oţelului, în special, cele mai recente evoluţii ale capacităţilor de producţie de oţel, activităţile investiţionale în domeniu la nivel mondial şi implicaţiile pe termen lung ale dezvoltării capacităţilor de producţie, precum şi analiza echilibrului viitor între cerere şi ofertă în siderurgie au fost printre temele principale dezbătute luni, în prima zi a reuniunii.
În acest context, evoluţiile industriei siderurgice şi provocările pe care politicile industriale le impun producătorilor de oţel au fost abordate şi din perspectiva unor asociaţii patronale reprezentative din diverse regiuni ale globului.
Participanţii au fost informaţi în legătură cu actualizările celor mai recente evoluţii în domeniul comerţului şi al politicilor comerciale, inclusiv barierele netarifare, care privesc industria siderurgică. Cu această ocazie, Secretariatul Direcţiei Comerţ şi Agricultură al OCDE a informat Comitetul Oţelului asupra lucrărilor în desfăşurare ale Grupului de Lucru al Comitetului pentru Comerţ OCDE privind măsurile care distorsionează fluxurile comerciale în sectorul oţelului şi al materiilor prime siderurgice.
Citește și: Sumă uriașă! Cât ne-a costat vizita premierului Viorica Dăncilă în SUA – S-a aflat
Un document important pe agenda reuniunii l-a reprezentat Programul de Lucru şi Bugetul (Programme of Work and Budget, PWB) pentru 2019 - 2020 al Comitetului Oţelului. Acesta a inclus evaluarea legăturilor între intervenţiile guvernamentale, capacităţile de producţie şi comerţul cu oţel, în vederea identificării celor mai potrivite abordări şi metodologii care ar putea ajuta la ameliorarea şi prevenirea unor asperităţi existente în calea comerţului. Au fost, de asemenea, luate în discuţie şi evoluţiile lucrărilor Forumului Global privind Supracapacitatea de Producţie a Oţelului (GFSEC).
Totodată, ca parte a Programului de Lucru şi Bugetului (PWB) 2019-2020, Secretariatul OCDE a prezentat membrilor Comitetului Oţelului informaţii privind stadiul proiectelor aflate în lucru, referitoare la întreprinderile de stat, ajustarea structurală şi modele de restructurare a industriei şi de consolidare a pieţei.
Citește și: S-a votat! Dispare ora de vară! Când se aplică, de fapt, măsura
A doua zi a reuniunii a fost dedicată discuţiilor pe tema legăturilor între industria oţelului şi problematicile de mediu. Au fost prezentate formule de abordare a afacerilor care permit schimbări comportamentale şi soluţii tehnologice şi care contribuie la practici sustenabile în domeniul siderurgic. Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a realizat o actualizare a Foii Globale de Parcurs pentru Tehnologia Fierului şi Oţelului. De asemenea, s-au purtat discuţii privind politicile sectoriale, care ar putea ajuta la motivarea producătorilor de oţel să adopte practici mai bune, îndreptate spre moduri de producţie mai ecologice.
Pe agenda reuniunii, marţi, au avut loc ample discuţii referitoare la strategia de relaţii globale a Comitetului Oţelului pentru perioada următoare.