Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile escaladează între Turcia și UE după ce Ankara a oprit verificarea unei nave în Marea Mediterană

turcia ue

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a oprit o acţiune a unei fregate germane din cadrul Misiunii Uniunii Europene de percheziţionare a unei nave comerciale suspectată că ar transporta armament în Libia, incidentul generând noi tensiuni între Turcia şi UE.

Militari de la bordul fregatei germane Hamburg, care participă la Misiunea UE "Irini" de respectare a embargoului impus Libiei, au urcat duminică la bordul navei-cargo Roseline A., aparţinând Turciei, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Dezvăluire-bombă! Ministrul Cîțu este dator vândut la banca unde a fost economist-șef! La mijloc e o sumă uriașă .

Militarii germani au vrut să efectueze o inspecţie de rutină, în contextul suspiciunilor referitoare la încălcarea embargoului privind aprovizionarea cu armament a Libiei. Nava turcă se afla în sudul Mării Mediterane, la 200 de kilometri de oraşul libian Bengazi. Iniţial, echipajul turc a permis percheziţia, dar, ulterior, la ordinul unor oficiali politici de la Ankara, echipajul a refuzat finalizarea verificării navei, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nu este clar dacă Ankara, care susţine Guvernul de Uniune Naţională din Libia, se poate opune inspectării unei nave de către Misiunea internaţională a UE, autorizată de Naţiunile Unite.

"Protestăm faţă de această acţiune, care s-a desfăşurat fără autorizaţie şi prin utilizarea forţei", acuză Ministerul turc de Externe, citat de site-ul T-online.de. În schimb, Germania anunţă că procedura a fost iniţiată în mod legal.

Ca urmare a incidentului, Uniunea Europeană va analiza, la summitul din 10-11 decembrie, posibilitatea impunerii unor sancţiuni împotriva Turciei.

Relaţiile dintre Turcia şi UE sunt tensionate din cauza crizelor din Siria, Libia, estul Mării Mediterane şi Nagorno-Karabah.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.