Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

The Economist: Europa își forțează limitele. Unde se plasează România

europa

eiuUnitatea de informații a publicație britanice The Economist a realizat o prognoză privind soarta Europei în următorii 5 ani. Așteptările publicației sunt moderat pesimiste: UE se va confrunta cu multiple crize, dar, cel mai probabil, le va supraviețui chiar și fără să facă reforme majore. Din punct de vedere al riscurilor, România nu se află în frunte, dar nici la coadă,

Crizele luate în considerare sunt:

  • Migrație: Răspunsul UE la criza refugiaților riscă să înrăutățească lucrurile. Deocamdată, însă, există semne că întelegerea cu Turcia a fost eficientă în a descuraja imigrația.
  • Brexit: Unele erori ale premierului Cameron au întărit tabăra care susține ieșirea din UE, dar The Economist mizează în continuare că la referendum se va vota pentru rămânere.
  • Grexit: Publicația nu vede cum actualele politici impuse de UE vor putea fi implementate de forțele politice grecești într-un mod care să prevină ieșirea din zona euro.
  • Politică monetară: rolul sporit la băncilor centrale creează unele probleme.
  • Stagnarea productivității
  • Securitate regională: Rusia va continua să creeze probleme.
  • Populism vs. democrație: Pe fondul erodării sistemului politic bazat pe partide de masă, mișcările populiste vor continua să provoace instabilitate.

The Economist crede că răspunsul Europei la acest probleme va fi unul de adaptare graduală și "descurcăreală" (muddling through). Pe termen lung este nevoie de reforme care să ducă la o mai mare integrare, dar pe termen mediu publicația crede că Uniunea poate să urmărească politici mai modeste, chiar dacă acestea vor încetini creșterea economică a Uniunii și vor submina legitimitatea politică.

Mai grav ar fi, în opinia publicației, dacă mai multe asemenea crize și-ar atinge vârful în mod simultan.

Pentru România riscurile observate de The Economist sunt medii. Din puncte de vedere al riscului macroeconomic stăm mai bine decât vestul Europei, dar mai rău decât unele țări din Europa de Est.

Din punct de vedere al stabilității politice, de asemenea, suntem mai bine plasați decât Vestul Europei (cu excepția Portugaliei), dar mai rău decât Nordul Europei și spațiul de limbă germană.

risc

Citiți raportul integral aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.