Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theresa May ezită: Sciziunea Irlandei de Nord, o problemă tot mai stringentă

reuters
Theresa May

După ce a negociat cu Bruxellesul o „perioadă de tranziție" care va ține țara în mod efectiv pe piața unică până la 31 decembrie 2020, prim-ministrul britanic a făcut o înțelegere secretă prin guvernul său de a prelungi perioada cu încă trei ani, cu scopul de a evita sciziunea Irlandei de Nord, informează LeMonde.fr.

„Fudge” înseamnă caramel în engleză. Dar, în sens figurat, cuvântul se referă la o evadare falsă, o eschivă. Publicația LeMonde apreciază că Theresa May a acoperit discret deja tot mai ampla problemă Brexit cu un nou strat de „Fudge”: Din fruntea guvernului, May analizează acum posibilitatea amânării Brexit care amenință acum cu nimic mai puțin decât cu explozia economiei britanice de recesiune și sciziunea Irlandei de Nord, cu violențe și reunificarea cu sudul, mai notează publicația franceză.

Vezi și: Emmanuel Macron a reacționat: "Libertatea presei nu are preţ: fără ea, este dictatură"

Șeful guvernului pare acum îndrumat de un imperativ absolut: împiedicarea Brexitului de a provoca sciziunea Irlandei de Nord, cu alte cuvinte, dezmembrarea regatului.

După aproape doi ani de la referendumul Brexit din iunie 2016, Theresa May încă nu a decis ce tip de relație vamală dorește cu UE. La începutul lunii mai, a încercat fără succes să aducă miniștrii ambelor părți la un compromis. În sine, guvernul caută o formulă complexă de "parteneriat vamal" în care Regatul Unit ar percepe tarife în numele UE, dar ar plăti o reducere atunci când mărfurile rămân pe teritoriul britanic.

Vezi și: Preşedintele francez salută 'curajul' şi 'responsabilitatea' omologului italian Mattarella în soluţionarea crizei din Italia

Cu toate acestea, susținătorii unui Brexit „total”, precum ministrul de externe Boris Johnson, se opun acestei soluții care ar împiedica o politică autonomă de comerț liber. Ei apără o formulă numită „facilitare maximă", despre care susțin că ar asigura controlul vamal prin inovații tehnologice (recunoașterea automată a încărcăturii) și o rețea de operatori licențiați. Formula ar costa întreprinderile 20 de miliarde de lire sterline pe an, potrivit lui Jon Thompson, șeful administrației fiscale, dublând contribuția actuală a Regatului Unit la bugetul UE.

„Fudge”-ul din 2023 ar putea permite Theresei May să dea impresia că nu se află în impas. Aceasta constă în menținerea întregii țări în uniunea vamală europeană, în timp ce se așteaptă dezvoltarea tehnologiilor de gestionare a unei frontiere „invizibile”, cu alte cuvinte 2023, potrivit experților.

Vezi și: Marine Le Pen șochează: Președintele Front National acuză UE de lovitură de stat în Italia

Pentru a evita chestiunea frontierei irlandeze, textul prevedea crearea unei „zone de reglementare comune” între cele două părți ale insulei, o idee inacceptabilă pentru Partidul Democrat Unionist deoarece implică controale între Irlanda de Nord și Marea Britanie.

Dar prim-ministrul are un sondaj care acum pare să-i inspire acțiunea, potrivit căruia 48% din nord-irlandezi preferă să rămână în UE prin reunirea cu Republica Irlanda, în loc să rămână în Marea Britanie în cazul ieșire din UE (45%). Un studiu separat arată că 69% din nord-irlandezi doresc să rămână în UE, comparativ cu 56% în momentul referendumului Brexit; reflectă, de asemenea, o creștere a dorinței de reunificare și a fricii de violență în cazul recreării unei frontiere.

Vezi și: Șeful diplomației britanice anunță reorientarea comerțului britanic: 'Pentru noi a sosit momentul de a fi din nou cu adevărat un actor mondial'

În timp ce Europhobes consideră revenirea graniței irlandeze ca fiind o problemă ridicată de Bruxelles pentru a slăbi Londra, Theresa May pare să considere că trebuie evitată cu orice preț. Până la estomparea principalei "linii roșii" în negocierile Brexit: ieșirea de pe piața unică și a uniunii vamale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.