Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tinerii nu au loc în Bucureștiul gândit de Gabriela Firea

Ieri am văzut că Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, într-o întrecere în care nimeni nu s-ar fi supărat dacă Clujul ar fi fost desemnat câștigător. De asemenea, dacă Baia Mare ar fi câștigat, impresia mea e că oamenii ar fi fost bucuroși ca orașul din nordul țării să primească un imbold pentru a se dezvolta pe mai departe. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă Bucureștiul ar fi fost desemnat câștigător?

Capitala României, cel mai mare și mai dezvoltat oraș din țară, a avut parte adesea de multe beneficii. Centru administrativ, economic și politic, Bucureștiul s-a dezvoltat cultural mai rapid decât alte orașe, pentru că acolo unde se fac bani, inevitabil mai scapă unii și spre acest domeniu. Dar oare care a fost meritul autorităților locale?

La o scurtă căutare pe pagina de Facebook a primarului general, Gabriela Firea, aflu că astăzi, capitala noastră împlinește 557 de ani, iar doamna primar ne invită la un mare concert în Piața Constituției.

Când mă uit la numele invitate să concerteze, înțeleg imediat că singura șansă ca Bucureștiul să fi fost Capitală Culturală Europeană, era ca România să fi intrat în UE la finalul anilor ’90. Parcă scoși din sertarul cu casete audio, Ovidiu Komornyik, Marcel Pavel, Gabriel Cotabiță, Bere Gratis sau Proconsul au fost chemați de doamna Firea să cânte și să-i încânte pe tinerii de astăzi. Sigur, găsim și câțiva artiști mai noi, mainstream, precum Connect-r sau Andra, dar prea puțin, prea de fațadă pentru un oraș în care, fără sprijinul autorităților, cultura underground s-a dezvoltat și a înflorit tare de tot în ultimii ani.

Bucureștiul Gabrielei Firea sărbătorește astăzi 557 de ani, în vreme ce tinerii prezenți s-or bucura doar de faptul că e gratis. Restul, o ard lejer prin terase și baruri, pe la vizionări de scurt-metraje, festivaluri underground, muzică live și electronică, târguri și expoziții, unde singurul aport au autorităților locale este că încă mai dau câte o autorizație de funcționare.

Nu înțelege Firea arta urbană? Ei bine, poate nici mult înjuratul prin București, Emil Boc, nu o face, dar înțelege că nu înțelege și îi lasă pe alții să se ocupe. Îi știe Boc pe Seth Troxler, Martinez Brothers sau DubFX? Dar pe românii Chimie, Argatu sau Macanache? Cu siguranță că nu, dar ei au fost cei care au provocat bătături în tălpi tinerilor din Cluj. Cultura, stilurile, ideile, se metamorfozează în forme noi mult prea rapid pentru a ține pasul. Dacă ar înțelege și Gabriela Firea acest lucru, și-ar da seama că Marcel Pavel sau Ovidiu Komornyik, artiști chemați astăzi să cânte la sărbătorirea a 557 de ani de existență a Bucureștiului, nu le pot face pielea de găină tinerilor din ziua de azi.

În cadrul aceluiași eveniment din Capitală, parcul Herăstrău se transformă în Bucureștiul de altădată, iar Cișmigiul va fi orașul copiilor. Tinerii...ei bine, tinerii parcă n-au loc în Bucureștiul gândit de primarul nostru general.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.