Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toni Neacșu, după decizia CSM: 'Ce vor face acum Predoiu și Iohannis? Vor fi la fel de principiali sau vom avea noi dovezi de ipocrizie a politicienilor?'

Toni Neacsu

CSM a dat aviz negativ procurorilor Gabriela Scutea, propusă de funcția de procuror-șef al Parchetului general, și Giorgiana Hosu, propusă pentru conducerea DIICOT. Într-o postare pe Facebook, avocatul Toni Neacșu face trimitere la ultimul raport MCV, când României i se cerea să fie respectate avizele CSM. Pe vremea aceea președintele Iohanis și PNL adresau somații publice pentru respectarea avizelor CSM, jucând astfel cartea principialității, susține avocatul, întrebându-se retoric: „Ce vor face acum ministrul justiției Cătălin Predoiu și Președintele Iohanis care, cât timp numirile erau făcute de PSD, cereau gălăgios respectarea recomandărilor? Vor fi la fel de principiali, sau vom avea noi dovezi de ipocrizie a politicienilor?”.

Dacian Cioloș, furtunos după o lege votată de PSD: 'Oamenii nu au cerut așa ceva, sunt uluiți. Își dau seama că cineva tocmai le-a pus în brațe un măr otrăvit'

„În România numirea procurorilor la vârful sistemului judiciar (Procurorul general, procurorii șefi DIICOT și DNA) are o dimensiune pur politică, potrivit legislației în vigoare. Decizia numirii lor aparține ministrului justiției și Președintelui republicii, cu un aviz fără forță obligatorie a CSM. Ministerul Public este condus de oameni agreați politic de partidul aflat la putere.

În ultimul raport MCV, din octombrie 2019, s-a cerut României ca Secția pentru procurori a CSM să aibă un rol esențial și proactiv în procesul de numire, altfel spus să fie respectate avizele CSM. Aceleași recomandări de profesionalizare a numirilor prin creșterea rolului CSM se află și în rapoartele GRECO și al Comisiei de la Veneția. Pe vremea aceea Președintele Iohanis și PNL-ul adresau somații publice pentru respectarea avizelor CSM, jucând astfel cartea principialității.

Ce vor face acum ministrul justiției Cătălin Predoiu și Președintele Iohanis care, cât timp numirile erau făcute de PSD, cereau gălăgios respectarea recomandărilor? Vor fi la fel de principiali, sau vom avea noi dovezi de ipocrizie a politicienilor?

De altfel, bunul simț democratic ar trebui să-l oprească pe un ministru demisionat de Parlament, cum este Cătălin Predoiu acum, să continue procedura numirii procurorilor șefi. Fiind demisionat el nu mai are legitimitatea constituțională de a finaliza o procedură care afectează funcționarea sistemului judiciar și a României pe ani întregi de acum înainte”, scrie Toni Neacșu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.