Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Topul companiilor care au cele mai mari suprafețe de teren concesionate de la stat

Pro Romania
Laurentiu Rebega

Conform datelor Agenției Domeniilor Statului (ADS), companiile care au cea mare suprafață de teren arendată sau concesionată de la ADS sunt: Agricost - 57.720 ha, Maria Trading - 11.737 ha, Intercereal - 10.550 ha, Agro Chirnogi - 9.414 ha și Dorna Agri - 8.278 ha. Suprafața totală arendată sau concesionată de ADS este de 263.696 ha, iar veniturile obținute, anul trecut, au fost de 110,7 milioane lei, ceea ce înseamnă un venit de aproximativ 467 lei pentru un hectar. „Anul trecut, gradul de încasare a fost de 99,32%”, a declarat Cătălin Bologa, director general ADS.

Citește și: Topul companiilor care au cele mai mari suprafețe de teren concesionate de la stat

Există o politică europeană în materie arendă și concesiune? “Legislația Uniunii Europene poate interveni în funcție de încadrarea terenului drept marfă (care face obiectul normelor privind piața internă), capital natural (reglementat prin politica de mediu), teren agricol (caz în care face obiectul regulamentelor politicii agricole comune) sau teren construibil (care face obiectul politicii de coeziune teritorială). Luate împreună, aceste politici sectoriale reprezintă, de facto, un cadru funciar la nivelul UE”, explică europarlamentarul Laurențiu Rebega.

Principala problemă legată de regimul funciar al terenurilor agricole din UE constă în dificultatea accesului la terenuri al micilor și viitorilor fermieri. “Cadrul funciar al UE discriminează întreprinderile agricole neindustriale și agricultura țărănească. El se concentrează mai mult pe marea proprietate funciară și exploatațiile agricole industriale, încurajând, în cele din urmă, acapararea și comasarea de terenuri agricole”, crede Laurențiu Rebega.

“Arendașul trebuie să facă dovada că este capabil să lucreze terenul la nivel european. Să aibă cunoștințele și capitalurile necesare, adică oameni de specialitate (agronomi, biologi, tehnicieni etc.), utilaje și conexiuni la lanțurile de colectare și distribuție a producției. Și, nu în ultimul rând, o preocupare permanentă pentru protecția mediului”, explică Rebega.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.