Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transplantul de materii fecale, subiect de dispută între industria farmaceutică și doctori (New York Times)

Everyday Health
medicamente fecale tratament

Transplantul de materii fecale, o terapie revoluționară care s-a dovedit remarcabil de eficientă în cazul pacienților cu colită recurentă, este un motiv de dispută acerbă între companiile farmaceutice și doctori, relatează cotidianul The New York Times preluat de mediafax.

Companiile farmaceutice susțin că includerea în categoria medicamentelor a transplantului de materii fecale ar spori eficacitatea terapiei, dar mulți doctori consideră că o astfel de clasificare ar duce la creșterea costurilor pentru pacienți și doar ar servi intereselor industriei farmaceutice, explică jurnalistul Andrew Jacobs în articolul cu titlul "Companiile farmaceutice și doctorii se confruntă în legătură cu viitorul transplanturilor de materii fecale"

CITEȘTE ȘI: Minunea naturii: Preparatul din struguri care previne cancerul şi încetineşte îmbătrânirea

Transplantul de materii fecale sau bacterioterapie fecală constă în transferul materiilor fecale de la un donor sănătos în interiorul tracului gastrointestinal al pacienților care suferă de colită recurentă cu bacteria Clostridium difficile, o infecție debilitantă care afectează anual aproximativ 500.000 de americani și cauzează decesul în cazul a 30.000.

Oamenii de știință cred că această terapie ar putea fi folosită în viitor pentru a trata o varietate de boli, inclusiv diabet sau cancer.

În centrul controversei este chestiunea clasificării acestei terapii: este bacterioterapie fecală un medicament, ori ceva mai degrabă o procedură similară cu transplanturile de organe, țesuturi și sânge? În funcție de răspunsul la această întrebare, Agenția americana a medicamentelor (FDA) va stabili cum va reglementa această procedură, cât va costa și cine va obține profit de pe urma ei.

"Oamenii au motive întemeiate să se îngrijoreze pentru că, pentru mulți pacienți, transplanturile de fecale sunt o chestiune de viață și de moarte", a declarat Catherine Duff, fondatoarea Fundației Fecal Transplant, un grup de pacienți. "Există temeri că lăcomia corporatistă se va pune în calea accesului pacienților" la această terapie, a adăugat Duff.

În 2013, FDA a anunțat că analizează posibilitatea clasificării terapiei ca medicament, însă va continua să studieze chestiunea înainte de a lua o decizie finală. Mulți specialiști spun că abordarea agenției se bazează pe date științifice învechite și ar putea duce la creșterea costurilor pentru pacienți.

Dr. Alexander Khoruts, un gastroenterolog la Universitatea din Minnesota, a declarat că se teme că FDA favorizează interesele companiilor care caută noi metode prin care să introducă ingrediente active prin intermediul fecalelor transplantate.

"Nu cred că putem vorbi de ticăloși evidenți în acest caz, dar îmi fac griji că autoritățile de reglementare nu cunosc cele mai recente informații științifice și că interesele investitorilor ar putea depăși pe cele ale pacienților", a declarat Khoruts.

Pe de altă parte, reprezentanții companiilor farmaceutice și unii doctori argumentează că modelul tratamentelor cu medicamente va ajuta la asigurarea eficacității și siguranței unei terapii revoluționare, dar care nu este pe deplin înțeleasă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.