Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traseistii si oportunistii salveaza democratia: Vom avea alegeri in doua tururi

de Razvan Zamfir, jurnalist

Recomandarile Comisiei de la Venetia, principiul neschimbarii regulilor in timpul jocului, stabilitatea legislatiei electorale si toate celelalte clisee cu care PSD&co. au argumentat pastrarea  sistemului de vot intr-un singur tur la alegerile locale ar putea intra in istoria sofismelor si ramane acolo. Pentru ca suntem la un pas distanta de adoptarea unei noi legi electorale. O lege sustinuta de PNL si UNPR prin vom fi chemati de doua ori in iunie sa ne alegem edilii locali. Pe scurt, dusmania pesedista impotriva uneperistilor i-ar putea determina pe oamenii lui Oprea (ma rog, ai lui Ontanu, mai nou) sa promoveze o propunere legislativa de alegere a primarilor in doua tururi.

Astazi, sase parlamentari traseisti, campioni ai migratiei politice, membri UNPR, au anuntat ca pleaca la PSD. Era firesc. Cel putin, in cazul doctorului Ciuhodaru – care, pana acum, a ratat doar inscrierea in PNL si UDMR – ar putea exista explicatii stiintifice. Ca sa nu spunem clinice. Pentru ca in situatia domniei sale, un impatimit traseist politic, in lipsa unei mici tradari periodice poate interveni sevrajul. Nici doamna Minca n-a demonstrat mai multa consecventa politica in ultimii ani, deci plecarea celor doi (si a altor patru parlamentari) din UNPR nu era o chestiune de probabilitate sau oportunitate, ci de moment.

Iar acum e cel mai riscant moment pentru social-democrati sa se infrupte din UNPR. Sau din ce a mai ramas din UNPR, dupa retragerea discreta, fara girofar si postmergator, a domnului general Oprea. Pentru ca acum, mai mult decat oricand, liberalii au intr-adevar o miza reala care sa justifice parteneriatul cu interesul national: alegerea primarilor in doua tururi.

La prima sedinta de partid pe care a prezidat-o, Ontanu a vorbit despre neincrederea in Liviu Dragnea si despre posibilitatea sustinerii unui proiect de lege pe care pesedistii il repudiaza si care le-ar putea provoca o hemoragie de alesi in teritoriu. Nu e niciun dubiu, alegerea edililor in doua tururi e un cosmar pentru Liviu Dragnea si echipa de baroneti locali inca ramasi in functii. Sau in libertate. Cu alegeri in doua tururi, nimeni nu va mai putea conduce urbea cu un procent ridicol (sau doar cu un vot mai mult ca adversarul), iar competitia electorala se va deschide si pentru partidele mici. Din a caror tagma, cu tot milionul de membrii ravniti, inca face parte si UNPR.

Sigur, pentru actualul lider conjunctural al UNPR, adica primarul Sectorului 2, domnul Neculai Ontanu, alegerile in doua tururi sunt un motiv de spaima mai intemeiat chiar si decat ideea unei invitatii la DNA.  Pe de alta parte, in contextul strategiei UNPR de salvare colectiva (initiata prin demisia lui Gabriel Oprea) Neculai Ontanu – om de paie politic, oricand racolabil de catre PSD – nu exista. Exista, in schimb, Valeriu Steriu, fost ministru si om de Cotroceni, care se pregateste sa preia partidul pe 27 martie si sa-l duca la dreapta. La PNL, mai exact. Acolo unde domnul Dragnea, prin ciugulirea nominala a parlamentarilor „progresisti” cu traiseismul in sange, a fortat UNPR sa se refugieze.

Pretul reevaluarii UNPR e cunoscut deja. Sustinerea celui de-al treilea grup parlamentar pentru propunerea liberala de alegere a primarilor in doua tururi. Cei zece (momentan) parlamentari ai Miscarii Populare vor vota pentru alegeri locale in doua tururi. Vor vota si deputatii condusi de Daniel Fenechiu, la fel cum vor vota si cei din PSRo sau independentii.

Si vor vota si unii membri ALDE care-si doresc sa demonstreze ca pot conta in teritoriu, la primarii, si inteleg ca asta nu se poate intr-un singur tur.

Pe fond, alegerea primarilor in doua tururi, acolo unde niciun candidat nu obtine peste jumatate din voturi, e o garantie a democratiei. Democratie pe care o salveaza, acum, traseistii, lacomia domnului Dragnea si instinctul de supravietuire al UNPR.

---

Citeste-l pe Razvan Zamfir si pe www.razvanzamfir.ro

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.