Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei luni până la momentul de cumpănă pentru Guvern: Două scenarii luate în calcul pentru majorarea pensiilor (surse)

Inquam Photos / Octav Ganea
orban citu

Guvernul Orban are un moment de cumpără după epidemie, în care va trebui să ia o decizie de care ar putea depinde scorul PNL la viitoarele alegeri. La data de 1 septembrie, potrivit legislaţiei în vigoare, pensiile ar trebui majorate cu 40%. Un alt moment important este la 1 august, când alocaţiile ar trebui dublate, potrivit unei alte legi votate de Parlament.

Prins între ciocanul deficitului bugetar şi nicovala interesului electoral, Guvernul Orban ia în calcul două scenarii, potrivit unor surse guvernamentale.

Primul scenariu presupune creşterea pensiilor cu doar 5-10% la 1 septembrie, în loc de 40%, iar dublarea alocaţiilor să fie amânată pentru o dată ulterioară. Ministrul Cîţu ar fi unul dintre susţinătorii acestei variante, care ar produce pagubele cele mai mici în bugetul deja lovit de criza generată de pandemie.

Un al doilea scenariu, susţinut de Ludovic Orban, este ceva mai oprimist. Astfel, se vorbeşte despre o creştere cu 15% a pensiilor la 1 septembrie şi de o creştere de 5% pentru alocaţii. Premierul Orban şi liderii din teritoriu ai PNL doresc să salveze măcar aparenţele înainte de alegeri, oferind o totuşi o majorare, chiar dacă mult mai mică decât ceea ce prevede legea.

Majorarea pensiilor este inclusă în bugetul consolidat pe 2020, dar problema este că, odată aplicată, măsura va trebui menţinută şi în 2021 când va crea adevăratele probleme pentru construcţia bugetară.

De asemenea, guvernul PNL mai are nevoie de 7,5 mld. lei pentru dublarea alocaţiilor, măsură prevăzută într-o lege promulgată de preşedintele Iohannis, la care termenul a fost prorogat pentru 1 august 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.